съвета за градината

Добрите съвети за градинарство са от съществено значение за всяко богато и здраво изглеждащо помещение, което е предназначено да се превърне в един райски кът. Ако търсите най-ефикасния начин да се насладите на богата растителност и благоухайни цветя, тук сме ви подготвили 10 полезни съвета за градината – по-красива, по-подредена, направена с вкус и малко разходи.

10 полезни съвета за градината

съвета за градината

1. Стартиране на семена

Няма нищо по-вълнуващо от това да засеете малки семена, след което да наблюдавате как растат и поникват от почвата. Всичко, което ви трябва е почва, съд или направо земя, вода и семена. Стартирането на семената е и най-евтиният начин за отглеждане на растения.

2. Мулчиране

Добавянето на дебел слой мулч около вашите градински растения, храсти и дървета ще намали плевела и ще спести излишен труд. Видовете мулч, които можете да използвате са – настъргана кора от кедър, борови иглички, окосена трева, чакъл или камък. Мулчът направен от растителен материал (кора, игли, изрезки) ще се разпадне с течение на времето и на всеки няколко години може да се поднови с нов горен слой.

3. Цветни аромати

Цветята са си красиви, точно както са, но защо да не добавите нещо ново към градинарския ви опит? Като връх на градинарство се счита засаждането на ароматни цветя и билки, с  които ще бъдете посрещнати със сладък парфюм, когато влизате в своята градина. Най-ароматни многогодишни цветя са розите, божура и люляците. Тропическите лозя, като жасмина, могат да добавят аромат към верандата или терасата.

4. Посадете билки

Дори и да не разполагате с място за зеленчукова градина, а просто вътрешен двор, осигурете място, където да растат буйни градински билки. Опитайте смесена комбинация с три билки, които отразяват вашите готварски вкусове – средиземноморските: босилек, мащерка, риган; азиатски: кориандър, лимонова трева, тайландски босилек. Или пък френски: магданоз, естрагон, розмарин.

градината

5. Добавете тропически растения

Добавете чувство на тропическа обстановка на верандата или вътрешния двор с листна тропическа зеленина. Палми, драцена или сансевиерия – всичките се повлияват добре на сенчести предни веранди и предоставят атмосфера на джунгла. Насладете им се през цялото лято, а след това ги пренесете в закрити помещения. Зеленината помага при прочистването токсините от въздуха в закритите пространства.

6. Преглеждайте си градината

По 5 минути на ден преминете и разгледайте градината и я дръжте под око за вредни насекоми или болести, преди да стане късно. И докато се разхождате откъснете увехналите цветя, за да ги насърчите да растат повече и по-бързо.

градината

7. Местни растения 

Родните трайни насаждения са видове, които вече са адаптирани към климатните валежи и почвата в своя регион. Тези растения отнемат по-малко грижи и често ще растат по-добре, отколкото другите видове.

8. Покрийте с лиани

Перголата е чудесна идея за градината, а в добавка с катерливите растения ще създадете една магическа атмосфера. Едни от бързо растящите годишни лиани са грамофончето, вистарията и калистегията. От година на година те стават все повече – клематиса, тунбергията и лоницерията са едни от тях.

9. Почвопокривни растения

Разрешете проблемите с моравата с почвопокривни растения. Ако искате да се косят по-малко и да се наслаждавате на ландшафта повече време, засадете по-сенчестите места от градината с трайна земна покривка.

градината

10. Посадете годни за консумация растения

Колко прекрасно би било да излезете на верандата си и да си откъснете свеж плод от собствената си градина. Засадете плодове и зеленчуци и се насладете на вкусна и здравословна реколта за вас и семейството. Ако площта ви не е достатъчна можете да се пробвате с ядливи растения като ягоди, боровинки или босилек.

градината

градината

градината

градината

градината

градината

градината

градината

градината

градината