малката градина

Малката градина – 15 начина как да я превърнем в пленително убежище. Малката градина може да бъде оформена с красив дизайн и декор,  в зависимост от това дали ще решите пространството да бъде функционално обмислено или да  изглежда стилно. Ограничената площ изисква разумни идеи за градината, в която няма достатъчно място за всичко желано, ето защо трябва да се прецени дали пространството да бъде запълнено с пъстри цветя за градината или да оборудвано с практични градински мебели и огнище, а защо не и с някое водно съоръжение около тях, което да стане фокусна точка.

Освен впечатляваща гледка и приятно ромолене, то ще привлича птичките и приятните им песни около всеки дом и градина от пролетта до есента. Ако не сте сигурни от къде да започнете и имате нужда от вдъхновяващи идейки за градината и малко помощ, може да се възползвате от предложенията по-долу. Има голяма вероятност да откриете интересни решения за малки дворове и градини.

Идеи за малката градина

малката градина

Въпреки компактното пространство на всяка малка градина, все пак може да се намери място в нея за всички неща, които харесвате. Ето например как може да се организира уютен кът за релакс около една централна леха, в което е поставено малко водно съоръжение, пейка, различни видове цветя за градина, а дори и артистична вертикална градинска скулптура, заемаща оскъдна площ.

малката градина

Една малка пергола със структура на беседка със сигурност може да направи двора и малката градина визуално по-предразполагащи към почивка на чист въздух. Тя може да бъде поставена близо до оградите, докато в центъра може да има кът за сядане в рамка от малка ограда. Поставените маса и столове може да бъдат небрежни и дори собственоръчно изработени мебели от палети. А тревата да расте свободно около тях като начин да се добави малко цвят и нека природата поеме декора.

малката градина

Красивите декорации за градина могат да създадат едно приказно светилище за релакс, в което да се наслаждавате на свежестта и природата около вас. Няколко градински столове и маса за кафе могат да бъдат основните съставки в рецептата за успех. Прибавете към това малко огнище и може би по-голям градински чадър или пергола с балдахин. Всички тези идеи за малката градина може да се развият в нещо доста прекрасно.

малката градина

Градинските скулптури не трябва да бъдат перфектно изглеждащи. Те не винаги изобразяват нещо конкретно и са по-скоро съсредоточени около абстрактните форми и идеи. Тази, например, се завихря като фуния и има износен край, което я прави още по-красива, като й придава автентичен вид, за който много рустик декори мечтаят.

малката градина

Мебелите, които ще изберете да поставите в своите къща и градина са много важни, защото имат основно значение за  вида на атмосферата и интериора, респективно екстериора, който се опитвате да създадете. Много красиви дизайни са ориентирани около естествените материали и органичните форми. Например, масичка за кафе с основа от скали, камъни или части от корени, е изключително изискана идея за декорация на малката градина.

малката градина

Цялата красота на природата, която обозримо присъства във всяка малка градина, би било жалко да бъде засенчена с пищни градински мебели. Едни семпли столове и маса не само ще се открояват със своята простота, но ще отличават с неутралния си цвят и простите линии с нежни извивки, които ще допълват тези на листата и оградите.

малката градина

Кръглите и овалните форми обикновено се интегрират добре в повечето малки градини. Те се сливат добре с подобни органични форми. Така че имайте това предвид при проектирането на вашите градини, цветни лехи или дори нещо по-голямо, като набор от стълби или хлътнала дзен градина. Използвайте фин чакъл и естествени материали и цветове, за да създадете нещо, което допълва темата перфектно.

малката градина

Скали и камъни са широко използвани за декориране на градина. Има много интересни и функционални неща, които могат да се изградят с тях. Например, изграждане на декоративна ограда или пейка. Друга идея е да се направи каменна пътека през дърветата и растителността или да се създаде скулптурно огнище. Комбинирайте камъните с дърво, за да направите всичко по-удобно и привлекателно.

малката градина

Наличието на водно съоръжение не е задължително за малката градина, определено е добре да намерите място за малко поточе или езеро, може би дори за водопад. Можете да създадете свое собствено водно съоръжение изкуствено. Една интересна идея е да се приеме средновековната тема и да се изгради един ров около малък остров, населен с градински цветя или дървета. Разбира се, има още много други опции, които са на ваше разположение.

малката градина

Можете да създадете интересно водно съоръжение, което да събира дъждовна вода. Също така, то може да бъде продължение на напоителната ви система. Опитайте се да направите всичко да изглежда автентично и естествено, като използвате регенерирани материали, износени облицовки и земни цветове.

малката градина

Големите открити саксии в малката градина могат да отворят един цял нов свят от възможности. Те могат да бъдат декорирани по много различни начини. Може да посадите в тях малки дръвчета или гъста растителност. Цъфтящите растения позволяват да играете със свежи и ярки цветове, за да създадете интересни визуални ефекти. Тук също могат да се добавят градински скулптури, които да допълнят растителността, съчетаващи се с нея по интересен начин.

малката градина

Още една идея за мебели, които може да използвате спокойно в своята малка градина са тези, изработени от остатъчни материали или да намерите ново предназначение на падналите дървета или изрязаните дънери или клони. Една част от дънер или може би една интересна скала може да се превърне в прекрасна масичка за кафе. Градинска пейка може да бъде изградена от един палет или от остатъци от дървесина, смесени с бетон и дори малко камъни. Не се опитвайте да направите нещата да изглеждат перфектно. Именно несъвършенствата са това, които ни кара да обичаме природата.

малката градина

От всяко нещо може да се направи декорация за градината. Дори градинските огради може да се използват по интересни начини. Така например, може да закачите на тях някои винени картонени кутии или сандъци и да ги използвате като рафтове за съхранение на вашите малки инструменти за градинарство и консумативи или да ги украсите с вази, пълни с градински красиви цветя.

малката градина

Градинските пътеки трябва да направят всички красоти на поддържаните малки градини достъпни.  Една алея с плочи или бели камъни може постепенно да разкрие цялата красотата и тайните на градината. Тя трябва да бъде връзката между вас и всичко около вас.

малката градина

Градинските скулптури са чудесен начин да добавите малко интерес като вид арт декорация на малката градина. Те не трябва непременно да се открояват по поразителен начин на фона на зеленината. Например, една скулптура може да изглежда съвсем естествено, поставена в двор и градина, ако има правилния цвят и ако е поставена на правилното място. Материалът, от който е направена статуята, също е важен, както е и темата или образа, който изобразява.

източник:homedit.com