Градина

Басейн в двора – малък оазис в дома

basein v dvora
395views

basein za dvora

Не можем да отречем, че и ние сме сред хората, мечтаещи за къща с басейн в двора, в който да намерим така жадуваната прохлада през лятото. Красиво и функционално допълнение към дома, басейнът с лекота може да се превърне във фокусна точка в двора през топлите месеци. Ако имате деца, то те със сигурност ще бъдат най-големите ентусиасти за подобна идея. Но не можем да скрием, че наличието на басейн в двора изисква голям първоначален бюджет, а след това и разходи за поддръжка. Важно е преди това да обмислите добре няколко въпроса. Например:

Какво трябва да знаем за басейн в двора?

malak basein za dvora

Какъв размер и разположение да има басейна в двора? Необходимо е предварително хидрогеоложко и инженерно проучване, на чиято база се изготвя конструктивен проект за басейна. Относно изборът на местоположение трябва да се вземе предвид място, което да бъде максимално огрявано от слънцето, да е защитено от вятър, да не е в близост до дървета, септични ями, канализационни тръби и електрически кабели. За оптимален размер на басейн за средно голям двор се счита от 30 до 45 кв.м. Напълно достатъчен да превърне вашата градина и двор в уютно място, където да се наслаждавате на почивка и релакс.  

kushta s basein v dvora

Каква форма и дълбочина са най-подходящи за басейн? Важно е първо да определите каква ще бъде главната цел за използването на басейна. Както споменахме в началото, ако имате и деца, които ще го ползват, то ще трябва да има отделна по-плитка част за тях. Формата на басейна може да варира, а относно дълбочината спрямо световните стандарти, тя може да бъде от 1.20 м до 1.50 – 1.80 м при наклонено дъно, а при хоризонтално дъно до 1.50 м. По-дълбоките басейни изискват повече средства за изграждане, след което се поддържат и по-трудно, така че го имайте предвид.

Каква конструкция на басейн да изберем? Ако търсите бюджетен вариант, то се насочете към модулни басейни. Друго тяхно предимство е, че се изграждат и по-бързо, в сравнение с монолитните басейни. Те от своя страна пък дават възможност за разнообразие от форми, за разлика от модулните, които се предлагат в кръгла, овална и правоъгълна форма.

kushta s basein

Какви материали за облицовка на басейна да изберем? Имате възможност да избирате между мозайка, клинкерните плочки, PVC фолио или специална боя на основата на епоксидна смола.  

Профилактика и поддръжка на басейна. След като преминете през всички етапи до крайния резултат, то след това ще бъде необходимо да полагате доста грижи за басейна. Чистата вода изисква системна профилактика и добри филтърни системи. Фирмата, която ще изгради вашия басейн със сигурност ще предлага и услуга поддръжка на басейн. Бъдете внимателни при избора си на специалисти, за да може да се радвате на добро изпълнение на проекта.  

malak basein za dvor

basein za dvora

baseini za dvora

baseini za dvor

stuklen basein za dvora

basein za dvor

poddrujka na basein

materiali za basein

monoliten basein

kushti s basein

forma na basein

detski basein za dvora

malak basein za dvor

kushti s baseini

malki baseini

basein za dvor forma bubrek

dizain i forma na basein

basein za kushta

kushta s basein

basein za dvora

basein za dvora i gradinata

basein za dvor

basein v dvora

kushta s basein v dvora

kushta s basein

vidove baseini

golqm basein v dvora

razmeri za basein v dvora

dulbochina na basein za dvora

kakva dulbochina da bude baseina za dvora

podhodqsht razmer za basein za dvora

razmeri za basein

basein dulbochina

razpolojenie na basein za dvora

razpolojenie na basein v dvora

detski basein v dvora

maluk basein v dvora

izgrajdane na basein v dvora

materiali za oblicovka na basein

basein s mozaika

oborudvane na basein

basein poddrujka

pravougulen basein za dvora

malak basein za dvor

basein v dvora

basein za dvor

basein za dvora

Снимки: Zillow.com