пергола

Пергола – стил, дизайн и видове. Ако искате да освежите дома си и да направите интересен кът за отдих, то заложете на пергола с интересен дизайн. Можете да добавите пергола в градината или пък на терасата, взависимост от това дали живеете в къща или в апартамент. В двора несъмнено имате повече възможности както за дизайн, така и за декорация. Можете по редовете да добавите увивни растения и цветя и когато пораснат достатъчно ще имате едно украшение в градината, където през топлите дни ще се наслаждавате на сутреното си кафе и изгрев. При перголите за тераса възможностите за декорация са по-малко, но пък за сметка на това можете да компенсирате с модерен и иновативен дизайн.

пергола

Ако искате да дадете на вашия двор красиво място със сянка, то несъмнено начинът е пергола, тъй като тя притежава един неудържим чар и същевременно значителна функционалност. Перголите са отличен модерен източник на сянка както на дворно пространство, така и на пешеходна пътека и тераса. Перголите са използвани още от древните египтяни като средство за предпазване от топлината и за начин на отглеждане на увивни растения, например за гроздето. Те са един от най-старите видове градинска архитектура, които са издържали своята проверка с времето. Така че ако сте се спрели именно на тях няма да сгрешите в избора си.

Пергола – какво трябва да знаем?

пергола

Ето и няколко съвета, които да имате предвид при избора и изграждане на пергола:

– на първо мяссто ви нужен план за конструкция на пергола. В Интеренет вече всичко може да се намери – има готови планове, както и идеи за направи си сам пергола със съответните стъпки и размери, които са необходими.

– подберете правилните материали – вземе решение от какъв материал искате да бъде перголата – алуминий или дърво и се снабдете с необходимото количество и качество, разбира се.

– при самото изграждане на пергола най-важното е да се получи здрава конструкция и всички елементи да издържат тежестта. Всички болтове и винтове трябва да бъдат максимално затегнати, за да се осигури дългосрочна сила и безопасност на структурата.

– цялостната визия на екстериора на дома ви трябва да се слее с перголата, т.е. трябва да имате едно добро сливане между стил и дизайн между отделните компоненти като фасада, градина, ограда и т.н.

Видове перголи

пергола

Дървени перголи – те придават по-естествен външен вид на самата конструкция. Самото дърво като материал създава усещане за уют и близост до природата. Ако сте от хората, които обичат идеята за направи си сам, то несъмнено дървена пергола е за предпочитане за вас, тъй като процесът по нейното изграждане ще бъде по-лесен за вас, а и несъмнено ще ви бъде интересно и удовлетворяващо начинание сам да направите подобно съоръжение в дома си. Издръжливи и неподатливи на времето дървените перголи са много красиви и същевременно много функционални, но имайте предвид, че дървото изисква и определена поддръжка.

пергола

Метални перголи:

Ако търсите един по-модерен и елегантен вариант на пергола, инвестирайте в метална конструкция, която да осигури достатъчно гъвкавост, когато става въпрос за избор на различни стилове. Със своята устойчивост и гъвкавост при атмосферни условия металът е предпочитан доста често за материал за перголи. В допълнение към тяхното дълголетие, металните перголи са може би едни от най-лесни опции за инсталиране и изграждане, защото не изискват никакво рязане.

Стоманените перголи са едни от най-здравите на пазара. Лесно се прикрепят чаршафи и пердета на стоманените рамки и устойчивостта на тяхната структура помага да се гарантира поставянето и на ленени материали, които да бъдат здраво прикрепени. Стоманените перголи са също една чудесна възможност за укриване градини. Можете да използвате гредите да се увият лозя около структурата, както и да добавите висящи цветя за по-голяма атрактивност.

Алуминиеви перголи – ако търсите малко по-изгоден финансово вариант за пергола, то алуминиевите перголи са подходяща възможност. От практична гледна точка, алуминиевите перголи изискват много малко поддръжка, тъй като те няма да изгният и тяхното непорьозна повърхност е построена, за да издържат на атмосферни влияния. Алуминиевите перголи също са предназначени за лесен и бърз процес на инсталация и са подходящи за собственици, които се плашат от направи си сам проекти. Алуминиевите греди и рамки са изключително леки, в сравнение с тези на другите материали. Идеални са за вътрешни дворове, които са пряко свързани с дома.

пергола

Перголи – стил и дизайн. Двете неща обикновено вървят ръка за ръка. Първо, определете стила на перголата – модерен или класически. Модерените перголи са подходящи за къщи и апартаменти в същия стил. Ако разполагате с тераса на последния етаж на сграда и имате достатъчно място, то подобна пергола, която е на снимката ще бъда много подходяща. Разбира се, че може и да я добавите в градината си. Както сами може да се убедите възможностите за дизайн на пергола започват да стават все повече. Много производители предлагат различни интересни варианти за перголи. Ако имате достатъчно въображение, то сами можете да нарисувате желания дизайн и да го преставите на изпълнителя, който да ви потвърди дали идеята е реално осъществима.

пергола

Декорация на пергола с пълзящи растения и цветя. На пазара има много разновидности за растения, които са подходящи за перголи, като придават характер и красота. От древни времена перголите са използвани като средство, на което да се увиват лозята – така че спокойно можете да засадите млади лози около гредите на перголата и след време да получите зелен покрив с вкусни плодове през септември. Като подходящи увивни цветя за пергола са вариантите на розата, клематиса, бугенвилията, лилавата глициния, текомата и др.

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола

пергола