цвете ирис

Цвете ирис – как да го отглеждаме? Почти всички запалени градинари искат да имат в своята колекция това цвете ирис. То е многогодишно и е обагрено в страхотни наситени цветове. Най-често е тъмно лилаво. Лесно е за отглеждане и е доста смело в растежа си. Природата познава над 300 вида от цветното растение ирис. Достигат височина от 70 см. Повечето ириси разкриват цялата си красота в началото на лятото, но някои го правят и към края му.

Ирис – как да го отглеждаме?

цвете ирис

Красивото цвете ирис се оказва, че не е от претенциозните, за щастие на всички негови любители. Харесва умерена слънчева светлина. Най-добре се чувства на шарена сянка през половината ден. Но има нужда от слънце през другата половина от деня. Без достатъчно естествена светлина няма да цъфти.

Погрижете се почвата му да бъде добре дренирана. Освен това, всяка глинеста почва за него е добре дошла. Осигурявайте проникване на достатъчно кислород в нея, защото корените, за разлика от луковиците, имат нужда от въздух. Можете да го правите с вилица, като я разравяте от време на време. Добавяйте и органична тор върху нея с дебелина от около 6 до 8 см. Избягвайте нанасянето на торове с високо съдържание на азот, както и на други вещества, които могат да предизвикат гниене на корените.

Отстранявайте своевременно листата, които са станали кафяви, за да не продължи гниенето на растението надолу по стъблото.

Наблюдавайте своя ирис дали е затормозен от тежка слана. Ако това му се случи, ще сте принудени да го унищожите, за да предотвратите навлизането на пълзящи животни, които могат да унищожат и съседните корени.

Брадатите ириси не трябва да бъдат засенчвани от други растения. Най-добре да бъдат отделно.

След 2 до 5 години е добре да подрежете растението, да го размножите и пресеете. По този начин ще се освежи, защото вече ще е затормозено в развитието си. Най-подходящия период е точно след разцвета му през годината.

Цвете ирис можете да го срещнете в жълто, синьо, оранжево, лилаво, розово, бяло и шарено в много красиви градини.