Градина

Малка градина – идеи за организиране на пространството

malka gradina

malka gradina

Ако имате къща с двор и градина, значи сте истински късметлии. Това пространство може да отнема от свободното ви време под формата на хоби, но резултатите винаги си заслужават. Ако имате нужда от вдъхновение, ви предлагаме помощ за малка градина – идеи за организиране на пространството. Ето как оптически да конструирате мястото да изглежда по-широко и подредено.

Идеи за малка градина

malka gradina

Превърнете своята малка градина или двор в приказна открита стая, като добавите свободно стояща пергола в нея. Тя ще придаде чувството за отделяне и обособяване на едно кътче, което пък оптически ще направи мястото да изглежда по-голямо. Под сянката й подредете подходящи мебели и аранжирайте с уханни цветя.

malka gradina

Ако имате големи дървета в градината си, под които нямате посадени растения, може да превърнете тези сенчести места в кътчета за отдих. Сложете масичка и няколко стола, на които да пиете кафето си на чист въздух или да си почивате след натоварения делничен ден.

malka gradina

Много по-лесно е  да отделите тревата да не навлиза в лехите с цветя, ако я косите на ленти по ръба на бордюра. Това не изисква голяма поддръжка. Направете пътека с малки камъчета, по която да се придвижвате, без да се цапате с кал, когато преминавате през градината.

malka gradina

Наслаждавайте се на вашето райско кътче, изпълнено с уханни красиви цветя. Изпълнете вашата малка градина с цъфтящи растения и ароматни билки в саксии. Поставете широка и плитка теракотена купа, от която птичките да пият вода, докато чуруликат в градината ви.

malka gradina

Ако гледката отсреща ви кара да се чувствате некомфортно в собствената си градина, това не бива да остане така. Закрийте неприятната картина, която се открива от вашия ъгъл и помислете как да я включите в дизайна на градината си. Ето, например, как една евтина и пребоядисана френска врата може да превърне дефекта в ефект. Тя дава височина на малкото ви пространство и привлича погледите, така че никой няма да поглежда какво има зад нея.

malka gradina

Когато правите планове с какво да засадите градината си, представете си как ще изглежда тя през четирите сезона на годината. Много от цветята придават невероятен облик на градината през пролетта и лятото, но през есента местата остават пусти. Погрижете се във вашата малка градина винаги да присъстват свежи цветове и преминалите цветя да бъдат заменени с нови, които да украсят пространството с багрите си.

malka gradina

И като стана дума за цветове, защо не направите мястото за почивка в градината си пъстро и удобно. Използвайте меки възглавници в ярки и свежи тонове за повече настроение на сянка под чадъра в горещите летни дни.

malka gradina

Един от начините да създадете чувство за простор в малката градина е като направите повече завои през нея. Криволичещата пътека е винаги по-добър вариант, защото създава усещането за разходка из дълъг пейзаж у посетителите. Уверете се, че тя е достатъчно широка, за да могат да преминат по нея двама души, които вървят един до друг.

malka gradina

Не ви е нужно голямо пространство, за да имате красива водна градина. Всъщност, едно малко езеро е чудесен начин да се справите с ниските или влажни места. Просто изкопайте дупка, оградете я с плоски камъни и я напълнете с вода. Този малък оазис ще привлече рояци от цветни пеперуди и жадни птички.

malka gradina

Нищо не съсипва гледката в малката градина така, като изгледа към кофите за смет. Построите параван от дърво, който да прикрива разпиляните от вятъра отпадъци. Ако оставите повече място, вътре може да прибирате и някои градински инструменти или торове.