малка градина

Съвети за малка градина – идеи за организиране на пространството. Ако имате къща с двор и градина, значи сте истински късметлии. Това пространство може да отнема от свободното ви време под формата на хоби, но резултатите винаги си заслужават. Ако имате нужда от вдъхновение, ви предлагаме помощ за малка градина – идеи за организиране на пространството. Ето как оптически да конструирате мястото да изглежда по-широко и подредено.

Идеи за малка градина

малка градина

Превърнете своята малка градина или двор в приказна открита стая, като добавите свободно стояща пергола в нея. Тя ще придаде чувството за отделяне и обособяване на едно кътче, което пък оптически ще направи мястото да изглежда по-голямо. Под сянката й подредете подходящи мебели и аранжирайте с уханни цветя.

малка градина

Ако имате големи дървета в градината си, под които нямате посадени растения, може да превърнете тези сенчести места в кътчета за отдих. Сложете масичка и няколко стола, на които да пиете кафето си на чист въздух или да си почивате след натоварения делничен ден.

малка градина

Много по-лесно е  да отделите тревата да не навлиза в лехите с цветя, ако я косите на ленти по ръба на бордюра. Това не изисква голяма поддръжка. Направете градинска пътека с малки камъчета, по която да се придвижвате, без да се цапате с кал, когато преминавате през градината.

малка градина

Наслаждавайте се на вашето райско кътче, изпълнено с уханни красиви цветя. Изпълнете вашата малка градина с цъфтящи растения и ароматни билки в саксии. Поставете широка и плитка теракотена купа, от която птичките да пият вода, докато чуруликат в градината ви.

малка градина

Ако гледката отсреща ви кара да се чувствате некомфортно в собствената си градина, това не бива да остане така. Закрийте неприятната картина, която се открива от вашия ъгъл и помислете как да я включите в дизайна на градината си. Ето, например, как една евтина и пребоядисана френска врата може да превърне дефекта в ефект. Тя дава височина на малкото ви пространство и привлича погледите, така че никой няма да поглежда какво има зад нея.

малка градина

Когато правите планове с какво да засадите градината си, представете си как ще изглежда тя през четирите сезона на годината. Много от цветята придават невероятен облик на градината през пролетта и лятото, но през есента местата остават пусти. Погрижете се във вашата малка градина винаги да присъстват свежи цветове и преминалите цветя да бъдат заменени с нови, които да украсят пространството с багрите си.

малка градина

И като стана дума за цветове, защо не направите мястото за почивка в градината си пъстро и удобно. Използвайте меки възглавници в ярки и свежи тонове за повече настроение на сянка под градинския чадър в горещите летни дни.

малка градина

Един от начините да създадете чувство за простор в малката градина е като направите повече завои през нея. Криволичещата пътека е винаги по-добър вариант, защото създава усещането за разходка из дълъг пейзаж у посетителите. Уверете се, че тя е достатъчно широка, за да могат да преминат по нея двама души, които вървят един до друг.

малка градина

Не ви е нужно голямо пространство, за да имате красива водна градина. Всъщност, едно малко езеро е чудесен начин да се справите с ниските или влажни места. Просто изкопайте дупка, оградете я с плоски камъни и я напълнете с вода. Този малък оазис ще привлече рояци от цветни пеперуди и жадни птички.

малка градина

Нищо не съсипва гледката в малката градина така, като изгледа към кофите за смет. Построите параван от дърво, който да прикрива разпиляните от вятъра отпадъци. Ако оставите повече място, вътре може да прибирате и някои градински инструменти или торове.