отглеждане на бамбук

Знаейки тънкостите при отглеждане на бамбук, ще се справите лесно с начинанието. И има защо. Това растение от семейство „тревисти“ успява да ни дари с неповторимо присъствие. Почетен гост е в повечето градини. Много от хората го използват за да определят граници между два къта със зеленина или като голям храстообразен акцент. Мъжете, например, главно го отглеждат заради функционалното му предназначение. Често растението е използвано за направата на въдици и прътове за ловене на риба. Когато изсъхне може да се увива почти на 180 градуса, чийто факт прави бамбука много предпочитан за този спорт. За каквото и да го използвате, ако никога не сте се грижили за бамбук, имате нужда узнаете някои специфики за него.

Отглеждане на бамбук

отглеждане на бамбук

Ако темата за отглеждане на бамбук ви вълнува и мислите скоро да се сдобиете с негов градината си, ще ви разкажем някои специфики за него и начини за отглеждане. Днешният бамбук произхожда от Китай, Япония, Южна и Централна Америка. Поради спецификата на тези географски райони, растението е способно да издържа на температури до -25 градуса, но имайте предвид, че има няколко вида бамбук и не всички са способни да зимуват в толкова студени райони.

Как да отгледаме бамбук?

отглеждане на бамбук

Когато става въпрос за отглеждане на бамбук, трябва да отбележим, че това растение е доста приспособимо към липсата на грижи. Растежът му ще е под контрол ако го подхранвате по правилен начин. Важно за него е и да бъде винаги в добре дренирана почва, но не прекалено. Ако почвата, в която е засаден е трудно промокаема, включете в нея чакъл или пясък, за да се отвори.

Когато засаждате бамбук, имайте предвид диаметъра му и му осигурете достатъчно пространство. Преценете мястото му и според функциите, които мислите да изпълнява.

Когато засадите своето растение, постарайте се да го снабдявате с нормално количество вода през първите две години от живота му. Това е от съществено значение. Бамбукът е много алчен в отношение на храната.

Колкото повече му давате, толкова повече и по-бързо ще расте. В случай, че искате да забавите растежа му, забавете напояването с една идея. Имайте предвид, че е нетолерантен към солта, тоест торове на основата на водораслите не са добре дошли за него.

Най-сигурният и добър начин да поддържате растението си здраво е да подрязвате изсъхналите и увредени клонки. Отстраняването им ще позволи на вътрешните да дишат и да поемат повече естествена светлина.