отглеждане на бонсай

Има няколко специфики при отглеждане на бонсай, които е добре да знаете, ако сте се захванали с това упражнение. Нека споменем, че бонсай не означава само криво китайско дърво. То е много повече от това. Думата е символ на техника, градинарство и артистичност. Въпреки това, буквалния превод на наименованието означава „растение в плитък съд“. Но с течение на времето смисълът доста се е разширил. Повечето хора се сдобиват с това екзотично и интересно дръвче от онлайн магазини, но няма да е грешка и ако сами си го размножите и отгледате. Въпреки, че това растение е много древно и изискано, не се плашете от факта. Ако изберете правилния сорт, според средата, в която мислите да го отглеждате, сме сигурни, че можете да се справите. Разбира се и след като разберете какви са спецификите при отглеждане на бонсай. Ако сте наясно с тях, то ще ви се отблагодари.

Отглеждане на бонсай – специфики и начини

отглеждане на бонсай

Захващайки се с отглеждане на бонсай, много е важно да изберете такъв вид, който да отговаря на условията, в които ще се грижите за него. Имайте предвид, че ако сте решили да изберете такова, което да вирее в закрити помещения, избора ви е ограничен. Повечето тропически дървета обожават откритите пространства, стига да успеете да ги защитите от пряката слънчева светлина.

Тези видове дървета, наречени бонсай, са хамелеоните в природните създания. Те имат способността да се променят непрестанно. Влияят се постоянно от сезонните промени, както и от собствената им възраст. Външния им вид е една непрестанно разгръщаща се красота. С помощта и на няколко градинарски умения, вие също можете да ги оформяте. Целта е да се пресъздаде максимално начина, по който са изглеждали в древността. Средата с която за заобградени също трябва да е автентична.

Бонсай имат способността да изпадат в нещо като „зимен сън“. Тогава те спират растежа на листата си, за разлика от топлите месеци. През студените периоди те почти не се нуждаят от храна. Избягвайте да го подстригвате тогава, тъй като то няма да може да замени премахнатите листа и клони. Пролетта е най-подходящия сезон за пресаждането му. Тогава то ще може да свикне с новата среда, понеже ще има доста натрупани хранителни вещества от зимата, които ще използва с тази цел. През лятото те са в най-силния си момент. Поливайте ги. Тогава не жалят силите си да растат на височина и широчина. В началото на есента растежа им отново се забавя и започват да трупат хранителни вещества.

Любуват се на слънцето до обяд, но след това предпочитат да бъдат на сянка. Опитайте се да им осигурите такова място. Защитете дървото си от прекалено високите температури. Над 30 градуса по Целзий те са непосилни за растението.

Обогатете почвата на вашия бонсай със специален тор за този тип дървета. Не позволявайте на пръстта му да стане прекалено суха. По-добре наливайте всеки ден по малко вода, отколкото през три дни големи количества.