Есенни цветя – една палитра от цветове

есенни цветя

Топ 10 есенни цветя за градината. Трикът в дизайна на градината с целогодишно цъфтящи цветя ще ви осигури красота от цветове и аромат в нея през всички месеци на годината. Всеки сезон има своите „звезди“, но като че ли сред късните есенни цветя има от най-добрите видове. Голяма част от тях израстват през целия период преди настъпване на зимата, а повечето са високи и величествени. Те цъфтят в ярките цветове за сезона – дълбоко лилаво, ръждиво, червено и златно. Градинарите, които искат да им се радват, трябва да ги засадят преди настъпването на есента. Ето кои са десетте най-подходящи есенни цветя.

Топ 10 есенни цветя за градината

есенни цветя

Димитровче или Богородичка (aster novi-belgii). В нюансите на розово, лилаво, синьо и бяло, тези деликатни и приличащи на маргаритки цветове започват да цъфтят в края на август и продължават, докато земята замръзне. Засяването им в началото на лятото превръща тези астри в могили с десетки цветни пъпки. Те са склонни да се промъкват през целия си двор, но тяхната въздушност им позволява да се слеят особено добре с другите цветя в градината.

есенни цветя

Синя мъгла (Caryopteris). Това е вид нисък храст, който често се отглежда в многогодишните градини. Започва да цъфти през август с ослепителни сини цветове. Подрязват се в началото на пролетта и сиво-зелените им  листа са привлекателни през целия сезон.

есенни цветя

Костенурска глава (Chelone) – цветето е именувано така, защото прилича на глава на костенурка. То е непретенциозно и цъфти през есента, като не понася добре единствено прекалено сухата топлина. Расте на все по-гъста туфа с атрактивни листа и червени, розови или бели цветове.

есенни цветя

Хризантеми (Chrysanthemums) – има много разновидности, не всички са особено издръжливи. Растенията, продавани през есента като ‘Hardy Mums’ трябва да бъдат засадени през пролетта. Но ако сте нетърпеливи да чакате този вид и тиквите носят флага на есента. Поддържайте ги добре напоени.

есенни цветя

Дъбравник – това са едни от онези плевели, които приемаме за даденост, понеже често може да ги видим отстрани на пътя. От тях може да излезе чудесна висока стена, която да огради градината или да създаде фон. Главите на лилавите цветя все още се сливат красиво и през есента с пейзажа в градината.

есенни цветя

Хелениум (sneezeweed) – тези есенни цветя съживяват градината. Те изглеждат като малки червеникавокафява-тонирана ехинацея  в червено, жълто и портокалово. Много от тях израстват високи. Хелениумът също е добър избор за лошо дренирани площи.

есенни цветя

Хелиантус (декоративни слънчогледи) – това е добронамерено, весело есенно растение, разклоняващо се и падащо върху своите съседи. Златно жълтите му цветове, които приличат на маргаритки, създават чудесна фокусна точка и привличат пеперудите и птиците.

есенни цветя

Хелиопсис – той е много подобен на Хелиантус, но започва да цъфти по-рано в началото на есента, а цветът му се задържа за 8 или повече седмици. По-нови сортове са били развъждани с по-малки и по-здрави цветове.

есенни цветя

Тлъстига – наричана още „есенната радост„. Това растение се доближава най-много до определението за перфектност. Изглежда чудесно през сялата година, изисква минимално внимание и привлича малко проблеми.

есенни цветя

Енчец – това растение най-накрая получи заслужено уважение, особено с интродукция като „Фойерверки“ и „Златното руно“. Новите сортове са по-устойчиви и богати на цветове през цялата есен.