Домашен лекар

Как се лекува хрема?

kak se lekuva hrema

kak se lekuva hrema

Всеки в даден период от живота си се е сблъсквал с досадното потичане на носа, затова ще ви дадем няколко съвета по въпроса как се лекува хрема. Тя може да има различни причинители. Те варират от алергични реакции към миризми или атмосферни условия до вируси или бактерии. Какъвто и да е повода да сте се сдобили с неприятното секретиране от носната лигавица, мислим, че имаме няколко полезни идеи, с които ще успеете да я стопирате.

Някои от нас често са в плен на неприятна настинка или грип и живо ги интересува как се лекува хрема. В повечето случаи тя отминава до седмица, но с помощта на няколко естествени съставки, можете да я прогоните по-бързо. Скорошното ви възстановяване може да е по-близо, отколкото предполагате.

Известни са много природни средства, с които можете бързо да се излекувате от досадната хрема. Като начало опитайте да ограничите до минимум или направо да спрете храните, съдържащи захар, млечни продукти, хляб и всякакви тестени изделия от бяло брашно, както и всички преработени храни. Какво давате на организма си е от съществено значение за доброто му здравословно състояние.

Наблегнете на всякакви домашно приготвени супи, зеленчуци (във всякаква форма и вид, без пържени), плодове и разбира се – не забравяйте да пиете много вода. На следващия ден (за да внесете разнообразие) наблягайте на протеинови храни. Похапвайте си ориз, зеленчуци и други с подобно съдържание. Не се ограничавайте при вида на чесън и лук. Те са естествени антиоксиданти и всички знаем (от бабите и дядовците си), че който не се лишава от тях, рядко се разболява.

Яжте храни, богати на витамин С и цинк. Няма да е лошо и да си закупите хранителни добавки от аптеката с такова съдържание.

Направете си разтвор от масло от евкалипт и вода. Загрейте го и вдишвайте изпаренията. Веднага ще усетите облекчение в носа.

Правете си гаргара с топла вода и малко разтворена в нея сол. Действа противовъзпалително на носната лигавица и гърлото.

Също така можете да се доверите на изпитаните бабини рецепти против хрема.