как да подрежем роза

Как да подрежем роза е въпрос, който вълнува всички любители на отглеждането на нежното цвете. Красотата изисква жертви, както се казва. При по-студеното време листата на розата пожълтяват и ако не се погрижим за зимуването й, рискувате да нямате красиви цветове следващата година в градината. За да растат розите ви здрави и развиващи се, има няколко правила, които трябва да спазвате при подготвянето им за „зимен сън“.

Как да подрежем роза и защо?

как да подрежем роза

Но как да подрежем роза и защо? През пролетно-летния сезон, до настъпването на есента розите растат на височина и широчина. Пускат клонки и се разклоняват. След това оформят пъстри цветове, на които се радваме няколко месеца. И за да е така и следващата година, в ранната есен трябва да подрежем някои болни или поизсъхнали клонки. По този начин ще намалим общия размер на растението, но то ще ни се отблагодари следващата пролет.

Как да подрежем роза – начини и принципи

как да подрежем роза

Има няколко начина и правила за това как да подрежем роза. Не са структурирани по важност, защото всеки един от тях е еднакво важен за здравето и дълголетието на растението. И един съвет – режете само със специализирани градински ножици, не с обикновена домашна. Така ще избегнете смачкването на клонката. Ето ги и принципите за подрязване на роза.

1. Задължително изрежете мъртвите клони. Живите ще ги разпознаете по техния зелен наситен цвят и по бялата вътрешност на клонката. Реже се до нивото, което виждате, че е здраво.

2. След като вече сте изрязали необходимите болни клонки, капнете им отгоре една капка бяло лепило. Така ще гарантирате бързото възстановяване и защита срещу насекоми.

3. Режете така, че центъра на храста да бъде максимално „отворен“, за да циркулира свободно въздуха.

4. Премахнете всички разклонения на здравата клонка, която вече сте подрязали, ако искате розата ви да не расте на широчина, а на височина.

5. Ако до стар храст видите новоизникнали рози, разделете корените им. Така по-стария няма да отнема по-голямата част от водата, която е нужна и за малкия.

6. След като сте извършили необходимите до момента действия, премахнете всички листа на вече изрязаните клонки и почистете почвата от падналите.