палма арека

Палма Арека е една от най-популярните палми в тропичните и субтропични райони. Преди години е билo застрашенo от изчезване растение. Видът му от части напомня за бамбука. Особено стъблата. Този вид палма не е от най-подходящите за отглеждане в дома, защото се нуждаят от ярка директна светлина. Чувствителни са и към натрупването на соли в почвата. Ще ви споделим и още няколко любопитни факти и начини за отглеждане на кокосова палма (Палма Арека).

Палма Арека – как да я отглеждаме?

палма арека

Като всяко растение, палма Арека също има своите предпочитания към определени условия в заобикалящата я среда, за да вирее и расте добре. Тя предпочита ярка светлина и издържа повече ако се задържа дълго под лъчите на слънцето. Не случайно е широко разпространена по плажовете на горещите страни. Характерно за палмите е, че са чувствителни на пренасищане с вода. Тази не прави изключение. Бързо губят здравия си вид, ако в почвата попадне повече от необходимото количество вода.

Поливайте я веднъж или два пъти със слаб течен тор по време на сезона, в който най-много расте. Зимата не е задължително. Дори не е препоръчително. Относно пресаждането – тези палми са сравнително бързорастящи. Наблюдавайте своята, но имайте предвид, че може да се наложи да сменяте саксията й всяка година. Когато я местите внимавайте да не нараните корените й или да не поставите стъблото й в пръста, защото ще започне да гние. Само корените.

Палма Арека има своите капризи. Не всички могат да бъдат изпълнени от хората, които я отглеждат. За това често тя се превръща в трудно растение и все по малко хора я предпочитат. Но ако любовта ви към растенията е голяма, не мислим, че няколко специфики биха ви спрели.

Палми Арека изключително много харесват светлина, както споменахме по горе, което поставя собствениците й пред предизвикателство. Склонни са да им пожълтяват лесно листата при най-малкото несъответствие с веществата, които й се сипват в почвата. Чувствителни са към наличието на желязо, магнезии и други микроелементи. При най-малката липса, ще забележите промяна във външния вид на растението. Харесват флуорирана вода. Имайте в предвид всички тези факти, ако искате да имате здрава и красива кокосова палма.