Градина

Зеленчукова градина в повдигнати лехи

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

Направете си зеленчукова градина в повдигнати лехи. По този начин пространството ще изглежда много по-добре аранжирано, ще бъде по-лесно проходимо и работата в градината ви ще бъде значително по-малко. И ако снимката горе не говори достатъчно нагледно за какво става дума, прочетете и останалите ползи от това да имате модерна градина със зеленчуци.

Повдигнатите лехи ще ви спестят напрежението и болките в гърба, защото няма да се налага да се навеждате ниско, както обикновено, за да достигнете отгледаните зеленчуци. Достъпът до тях ще бъде много по-лесен и по-удобен, така че ще се наслаждавате на градинарството повече. Изградете ги на височина около 30 см, а стените е добре да са стабилни, за да имате възможност да сядате за почивка върху тях. Така ще можете да плевите, засаждате или поливате, без да се навеждате.

Зеленчукова градина

zelenchukova gradina

Може да си направите зеленчукова градина в двора. Почвата в повдигнатите растителни лехи в градината обикновено се затопля по-рано през пролетта от околната почва. Има също тенденция да изсъхне по-бързо, така че можете да получите зимни култури, засадени по-рано, да удължите периода на вегетация на вашите избрани зеленчукови култури само с помощта на повдигната градина със зеленчуци.

Добре подредената зеленчукова градина или двор по този начин ще изглежда много по-чисто. Проходимостта вътре ще бъде много по-улеснена, защото между отделните оградени насаждения може да се постави настилка от камъни или плочи. По този начин след дъжд там няма да има кал. И ако искате да си откъснете пресни зеленчуци за салата или свежи билки, обувките ви няма да се изцапат.

Градина със зеленчуци в повдигнати лехи

zelenchukova gradina

Друго предимство на подобна зеленчукова градина е това, че ако почвата, в която отглеждате насажденията е принципно пясъчна или глинеста, вместо да премахвате бедния на хранителни вещества горен слой, просто трябва да обработите отделените лехи с висококачествена почва.  Хранително-богатата пръст означава по-малко борба за живота на растенията и по-малко разочарование за градинаря. За да се запази почвата в повдигнатите зеленчукови градини здрава, трябва да се продължи да се подхранва с компост и други органична материали. Посипете и с малко мулч отгоре, за да намалите плевелите и да запазите влажността на почвата.

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina
zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

 

източник: bhg.com

error: