моята градина през март

Моята градина през март – какво да свърша в нея, за да изглежда красиво и подготвена за предстоящите месеци.

Месец март е идеалното време градинарите да обърнат внимание на своите градини – да започне чистенето на откритото пространство, да се обмислят нови идеи за градината, когато е необходима подмяна на определени елементи от екстериора, да се почистят лехите, а защо не и да се направи някоя нова декорация за градина? Дните постепенно започват да стават все по-дълги, а температурите – все по-високи, слънцето – все по-ярко, а това са отличните условия, за които всяка градина мечтае от месеци. Градината е готова да расте с пълни сили през този месец, а това означава, че ще има изобилие от градинарска работа, за да се получи една разкошна лятна градина с цветя, в която да цъфтят ярки и ароматни растения – в лехи и саксии – и маса, пълна със сезонни плодове и зеленчуци, когато посевите узреят.

Заради пословично променливото време през март е добре да се държи всичко под око в откритите пространства на дворове и градини, особено младите растения, които ще трябва да бъдат добре поддържани, за да се предотврати увреждането им. Ето защо макар ветровете да спират желанието на градинарите да излизат навън, именно сега е необходимо да прекарат малко повече време там за поддръжка на тревните площи и за почистване. Независимо дали става дума за подстригване на непокорната жива плет, за първото косене на тревата за годината или за премахване на плевелите от тревните и цветните лехи, идеята за пролетното почистване не е ограничена до вътрешното пространство! Малко озеленяване и работа в оранжерията сега ще спести допълнителни усилия по-късно, така че ето няколко от най-важните работи за поддръжката на двор и градина, които трябва да започнат с началото на месец март.

Моята градина през март – какво да свърша в нея?

моята градина през март

  • Засаждане на луковици в моята градина, които ще се превърнат в чудесни летни градински цветя.

Все още има вероятност посевите да замръзнат през нощта, така че по възможност посевите трябва да останат в остъклено пространство, където да получават необходимата им естествена светлина, но и да се предпазят от ниските температури или сланата. По-топлите условия са идеални за обичащите слънцето летни насаждения и именно март месец е подходящ за засаждането на луковиците, които ще се разлистят през летните дни. Добра идея е да се посадят възможно най-много едногодишни, полу-издръжливи и многогодишни билки и цветя. Някои растения ще се нуждаят от прехвърляне в цветни телехи по-късно, но за сега могат да бъдат приютени в оранжерията.

моята градина

  • Косене на тревата в моята градина.

Обикновено след зимата тревата вече има нужда от първото си косене, тъй като е занемарена през студените месеци. Най-подходящото време за това е някой хубав мартенски ден без валежи, защото в противен случай заниманието ще се окаже повече вредно, отколкото полезно. Освен самата трева, трябва да се подрежат и краищата и останалите места, където е необходимо. Използването на градински инструменти в този случай е наложително.

моята градина

  • Разделяне на трайните насаждения в моята градина през март.

Към края на месеца, трябва да се вдигнат и отделят зимните трайни насаждения, като туфите с кокичета, например. Целта на това е да се постигне още по-добра реколта и дисплей на хубавите им венчелистчета през следващата година. Междувременно, докато се прави това, е добра идея да се извърши контрол над нашествията от плужеци и охлюви, тъй като те могат да бъдат истински вредители за трайните насаждения.

моята градина

  • Принадлежностите за плевене в моята градина.

Плевелите са най-неприятни за градинарите през пролетта и лятото, така че е добре да се започне годината с добър набор съоръжения, които ще помогнат в нуждата от плевене.

Ако се избере сух ден за прекопаване на засадената зеленчукова градина, това означава, че семената ще изсъхнат на повърхността на почвата, а няма отново да се вкоренят във влажната земя. Трябва да внимателно да се извадят с ръце плевелите в границите и контейнерите така, че да не се нарушават корените на градинските растения. Може да се използва и малък нож за плевели, за да се достигне до онези нежелани израстъци, които растат между плочите.

моята градина

  • Мулчиране на почвата около овощните дървета.

Използването на дълбоки дървесни стърготини или кори за мулчиране на земята около градинските растения, както и оборски тор или компост на почвата около плодните дървета и храсти е още едно от нещата, които трябва да се направят през март. Климатичните условия, които могат да повредят нетърпеливата за нов живот градина с цветя  и бъдещите плодове на културите трябва да се държат под око, макар да се вижда края на студовете.

моята градина

  • Осигуряване на място за птичи гнезда.

За да могат да продължат птиците да гнездят безопасно и в мир, те се нуждаят от буйни клони. Неформалните и с по-органично присъствие храсти и жив плет, които сега започват да растат на ново, може да изглеждат по-рошави, но от друга страна ще осигурят весели птичи песни и добри условия за потомство, защото могат да бъдат подрязани и оформени след август.

моята градина

  • Градински павета.

След зимата, която освен лошо време създава възможност за „почистване“ единствено от дъжда, градинските пътеки могат да се окажат малко мърляви и обрасли с мъх. Добрият външен вид на каменните плочи и настилката може да се възвърне чрез изтъркване на повърхностите с твърда метла и вода. В комбинация с прясно окосената трева и спретнато подкастрените площи всички красиви градини ще изглеждат моментално освежени.

moqta gradina

  • Правене на компост.

Използването на окосената трева и клоните от мартенските дейности в градината може да послужи за повишаване на съдържанието на кофите с компост. В идеалния случай, трябва да има поне две кофи в готовност, така че да може да се използва съдържанието на едната за мулчиране и оплождане на почвата, а в другата, по-новата, съдържанието да се разгражда в компост.

Материалът, подходящ за компостиране трябва да бъде сух – растителни и кухненски отпадъци, бурени, малки клони, окосена трева, настъргана хартия и картон – без месо, риба или готвена храна, за да не се привлекат вредители.  Компостът е готов за употреба, когато сместа стане кафява и се разпада добре.

moqta gradina

  • Ремонтиране на оградите и стопанските постройки.

Поддържането на градината през март изисква да се погледне по-отблизо състоянието на оградата, стените и стопанските постройки след зимата на атмосферни влияния. Сега е времето да се оправят всички щети, причинени през зимните месеци. Струва си също така да се планират напред във времето увивните растения – в частност, къде и как ще растат. След това, може да се започне поставянето на необходимите телове, решетки или опори, за да бъде мястото готово за засаждане по-късно през сезона.

източник:idealhome.co.uk