art kilim

Най-лесният начин да създадете уют и удобство в дома ви е като изберете красив и комфортен килим. Той ще придаде нюанс на пространството и ще го обособи. Ще ви докажем, че домът е нещо повече от 4 стени, които са добре обзаведени. Домът е съкровено място за повечето от нас и всички искаме да се чувстваме удобно и комфортно в него. А какво по-хубаво от това да стъпваме на меко докато ходим.

История на килимите. Как са се превърнали в аксесоар, който създава уют и удобство в дома?

persiiski kilim

Килимът за първи път се появява в древна Персия (днешен Иран). В превод думата килим (gelim, گلیم) означава „грубо одеяло“. Най-често използваният материал е вълна, но се срещат и направени от памук, лен, коприна, коноп, юта или изкуствени влакна. Тъкат се на вертикални или хоризонтални станове на ръка. В България понякога се наричат и персийски килими, за да се отличат от другите видове.  Формата им е правоъгълна, рядко кръгла.

Съвети при избора на килими

kilim v obli formi

Един от съветите, които ще ви дадем при избора на килими е да съобразите материята с типа помещение, в което ще го сложите, както и с големината на пространството. Преценете дали искате от край до край стаята ви да е постлана с килим или само в определен кът, за да го обособи. Например за най-посещаваната стая е добре да сложите килим от най-добрата материя, а в помещение като коридор – такъв с по-ниско качество.

Нека дивата природа влезе в дома ви с красив и свеж цвят килим – стил Шага

zelen kilim

Съвет номер две за килими: уверете се, че цветът и дизайнът му отговарят на мебелите ви. Ако обзавеждането ви е в минималистичен стил, следва да изберете неутрални нюанси, като черно и бяло. Или ако обичате природата и искате и в дома си да останете достатъчно близо до нея – заложете на зеленото. Освен това, зеленото придава спокойствие на помещението. Екстравагантните цветове също не са за подценяване. Един червен килим би стоял чудесно, защото ще подчертае светлината.

И не на последно място не забравяйте, че покупката на килим е дългосрочна инвестиция и трябва добре да съобразите за колко време искате да го ползвате. Следвайте съветите ни и със сигурност ще създадете уют и удобство в дома ви.

Избирайки килими в цвят близък до този на настилката на пода ще създадете балансирана визия на стаята. Няма да има натрапчива смяна на цветове.

bial kilim

Свежо изпълнение на килим  в оранжево с пеперуди подходящ за детска стая

kilim v oranjevo

Стилен ютилитарен дизайн на килим подходящ и за минималистично обзавеждане

iutilitaren dizain na kilim

Дизайнерско изпълнение на килим с шарки на червен фон от ГолзеТепих

kilim s cvetia na cherven fon

Отново Голзе Тепих е показал таланта си, правейки килим като зебра в червено и черно

kilim cherveno i cherno

kilim-cherno-sivo

sharen kilim

detski kilim

moderen kilim sharen

sharen kilim na kvadrati