ботокс

Красивата и свежа кожа е нещо, което определено изисква постоянна грижа, особено с напредване на възрастта. Появата на бръчки често започва да се случва дори още след навършване на 25-та годишнина. В исторически план, бръчките и първите признаци на стареене са били признак нa по-силен характер и мъдрост. Днес обаче те по-скоро се определят като явни напомняния, че процеса на стареене е в ход. Как да се справим с бръчките? Възможно ли е? Какви методи да приложим за ефективен резултат? Това са част от редицата въпроси, които си задаваме и на които търсим отговор. Благодарение на невромодулаторните инжекции като ботокс и дермалните филъри, може да забавите признаците на стареене за доста време. За съжаление, може да е трудно да знаете предварително коя точно от двете процедури да изберете, за да отстраните по най-добрия начин тревогите си. Така че, ние се консултирахме с един от най-добрите дерматолози, а именно д-р- Каляшева, която за ни обясни разликата между ботокс и филър срещу бръчки.

Ботокс или филър в борбата с бръчките?

ботокс или филър

LZ: Нека първо започнем с това има ли класификация на видовете бръчки?

Д-р Каляшева: Най-общо казано, те се делят на бръчки между веждите (гневни бръчки), бръчки около очите (тип пачи крак), бръчки около устата (радиални бръчки) и линиите около устата, познати още като назолабиални гънки или назолабиални бръчки. Всеки от нас приема по различен емоционален начин процеса на стареене. Факторите за стареене са различни и зависят от генетичната заложеност на всеки човек. Индивидуалността е ключов фактор при вида и появата на по-силно изразените бръчки на лицето.

LZ: Какви са начините, с които можем да се преборим с тях?

Д-р Каляшева: Това са филърите – продукти, с които може да се създава обем, запълват вдлъбнатини и бръчки по кожата, както и ботулиновият токсин, познат като ботокс, който се инжектира повърхностно в желаната област на лицето и предизвиква парализа на определни мимически мускули.

ботокс

LZ: Какво представлява ботокса и кога трябва да прибегнем до него?

Д-р Каляшева: Бръчките по лицето се появяват при повторни движения с мускулите на лицето, с които показваме определено изражение или някаква емоция. С напредване на възрастта обаче, те се задълбочават, особено на зони като челото, линиите на намръщване между веждите и пачия крак около очите. Ботулинов токсин тип А е невротоксин, който е произведен от бактерии и въздейства чрез блокиране на нервните импулси. По този начин се намалява силата на мускула при съответно движение, което води до задълбочаване на самите бръчки по лицето.

LZ: Какво представляват филърите и за какво се ползват?

Д-р Каляшева: Филърите или т. нар. пълнители, са съставени от хиалуронови киселини или биосинтетични полимери. Хиалуроновата киселина се среща естествено в организма и играе важна роля за хидратацията на кожата. С възрастта тя понижава своето количество, в резултат на което, без достатъчно влага, кожата се отпуска, губи се обема си и се появяват бръчки. Хиалуроновата киселина се резорбира напълно от организма и затова процедурата с нея има временен ефект. Филърите с хиалуроновата киселина са продукти, предназначени за запълване на бръчки, възстановяване на изгубени обеми, формата и твърдостта на кожата, като ефектът е видим почти незабавно.

ботокс

LZ: Как може пациентите да разберат дали се нуждаят от ботокс или филър, за да подмладят лицето си?

Д-р Каляшева: Ботоксът е подходящ вариант за бръчките, причинени от движения на изразяване на дадена емоция като гневни бръчки, тип пачи крак около очите и бръчките на челото. Докато предимството на филърите е най-силно изразено при придаването и възстановяването на задубен обем в зони като назолабиалните бръчки и радиалните бръчки. Спрямо пациента понякога се налага комбинация от ботокс и хиалуронов  филър за постигане на максимален ефект.  Ако бръчките между веждите са дълбоки и кожата е плътна, тогава е уместна комбинацията от тези два продукта, които се допълват. По този начин  не само ще могат да се постигнат максимално добри резултати, но и постигнатият ефект ще се задължи по-дълго.

Още полезна информация: www.drkaliasheva.com