фотоепилация или лазерна епилация

С настъпване на топлия сезон на преден план излиза и най-досадният проблем за нас жените, а именно нежеланото окосмяване. Създаващо редица дискомфорти, то определено можем да кажем, че пречи на приятното ни прекарване през летните дни, а не само. В съвременния свят се появиха няколко алтернативни метода за трайно обезкосмяване, сред които фотоепилация и лазерна епилация. Но към кой точно да се насочим? Тук заедно с нашия консултант по дерматология и естетична медицина – д-р Каляшева, ще се опитаме да дадем повече яснота за разликата между фотоепилация и лазерна епилация.

Фотоепилация или лазерна епилация?

фотоепилация или лазерна епилация

LZ: Нека започнем с какво представлява фотоепилация и лазерна епилация?

д-р Каляшева: Първият метод за трайно обезкосмяване се базира на принципа за селективна фототермолиза, т.е. светлинната енергия се поглъща от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се трансформира в топлина, която от своя страна нагрява корена на косъма. Фотоепилацията има широк спектър на излъчване, което понижава в известна степен ефективността на епилацията и увеличава вероятността на термични увреждания на кожата.

За разлика от фотоепилацията, при лазерната епилация лазерните фотони се поглъщат от космените стъбла, които се загряват до висока температура и предават топлинната енергия на своя фоликул, което води до неговото унищожаване. При този метод се въздействат избирателно върху космените стъбла и фоликули, без да бъде засегната обкръжаваща кожа.

фотоепилация или лазерна епилация

LZ: Какво е общото между тях и в какво се изразява най-вече разликата между фотоепилация и лазерна епилация?

д-р Каляшева: Основната разлика се изразява в технологията. И двата метода произвеждат светлинен лъч, който обаче при лазерите е концентриран и излъчва точната дължина на вълната, необходима за обработка на окосмяването, а при фотоепилацията се получава по-широк спектър от дължини на вълните, който прави процедурата по-малко ефективна.

Енергията, с която работи лазерната епилация, е много по-силна от тази при фотоепилацията. Друга съществена разлика се изразява в риска от изгаряне. При лазерната епилация, както споменахме, не се наранява обкръжаващата кожа, което намалява значително риска и го свежда до минимум, докато при фотоепилацията има риск светлината да се абсорбира от околната тъкан, при което ще се получи нагряване на пигмента на кожата и изгаряне при по-тъмен тип кожа.

Общото при двата метода е, че има ефект след края на курса, но при лазерната епилация той е по-дълготраен, тъй като унищожава фоликула на косъма. Необходими са няколко на брой процедури, за да се постигне ефект. Тук трябва да се посочи, че процедури за фотоепилация не могат да бъдат правени през лятото, докато при новите диодни лазери този проблем не е на лице.

фотоепилация или лазерна епилация

LZ: Какви са предимствата на т.нар. диодна лазерна епилация?

д-р Каляшева: ELYSION PRO е най-бързият и безболезнен диоден лазер за епилация. С негова помощ се премахва нежеланото окосмяване от всички типове кожа (от 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick) през цялата година. Процедурите с диодния лазер позволяват ефективно премахване на косми дори при най-чувствителната кожа на лицето. Със своята система на охлаждане, наречена „crystal freeze”, той защитава кожата от високи температури и прави лазерната процедура безопасна, безболезнена и комфортна.

LZ: Важен ли е изборът на специалист?

д-р Каляшева: Обърнете специално внимание на тази част. Съветвам ви да се доверете на клиника/център с традиции в извършване на лазерната епилация и специалисти с медицинско образование, доказали своята компетентност.

За още полезна информация: www.drkaliasheva.com