кожата на лицето

Знаете ли какво уврежда ежедневно кожата на лицето и как да го предотвратите?

Може да не сте в състояние да ги видите, но различните замърсители и други елементи от околната среда могат да имат големи и дългосрочни ефекти върху външния вид на кожата ви. За да научим повече по въпроса, говорихме с експертите от Elizabeth Arden, за да разберем как точно замърсяването може да увреди кожата ни и как да предотвратим последствията.

Какво уврежда ежедневно кожата на лицето

Какви са различните замърсители, на които сме изложени ежедневно?
Без значение къде живеете или работите, всеки ден кожата на лицето ви неизменно е засегната от общите замърсители, като например инфрачервени лъчи, озон, общо замърсяване на въздуха, смог и цигарен дим.

Какви ефекти могат да имат замърсяванията върху кожата ни?
Ефектите на замърсяване в дълбочина не се отнасят само за кожата на лицето. В действителност, те се простират дотам, че засягат целия генетичен грим. Излагането на ултравиолетовите лъчи и замърсяването – особено в градските райони – опустошават кожата чак до нейната ДНК. Всеки ден околната среда видимо състарява кожата. В действителност, 80 на 100 от всички признаци на стареене на кожата се дължат на външни агресори като UV лъчи, замърсяване и дим.

Докато повечето от нас са наясно с вредните въздействия на слънчевите лъчи върху кожата, ние сме вече все по-наясно с необходимостта от защита на кожата ни от вредните замърсители, които могат да причинят стареене. Замърсителите на въздуха – основно малките частици, които могат да проникнат в порите и кожата – могат много преждевременно да придадат остарял вид на кожата. Замърсените частици от емисиите на движението са сред най-вредните за кожата поради малкия си размер. Има ясна връзка между праховите частици от околната среда в трафика и неприсъщите признаци на стареене на кожата, включително и пигментацията по лицето и бузите.

Какви други фактори могат да навредят на кожата?

Наред с щетите, които замърсяването може да нанесе на кожата на лицето, има и други екологични и лайфстайл елементи, които могат да засилят тези увреждания, обуславяйки по-нататъшно увеличаване на признаците на преждевременно стареене. Това са:

Излагане на слънце – то предизвиква свободните радикали в кожата, които създават щети, като разграждат колагена и еластина. Когато добавите самото замърсяване към сместа, което също предизвиква свободните радикали в кожата, се увеличава размера на щетите, които се създават. Свободните радикали създават повече свободни радикали чрез предизвикване на верижна реакция, поради което повечето външно влияние върху кожата създава повече свободни радикали и причинява повече щети.

Стрес – той се отразява на кожата по същия начин, както замърсяването и излагането на слънце. Той също така поддържа тялото в режим “полет или борба”, което означава, че тялото е винаги в повишено състояние. Ако тялото не е в състояние да се отпусне и да регенерира, след това всички щети, извършени от външните агресии, няма да бъдат поправени.

Диети – ако не подхранваме тялото си с правилните съставки, то няма да бъде в състояние да поправи щетите, нанесени от външните (и вътрешните) агресии. Замърсяването вреди на кожата, създавайки свободни радикали, които пречат на кожата да бъде в състояние да се възстанови сама. Ако на тялото (и кожата) не е дадено от правилното гориво, за да може да се възстанови само, тогава признаците на стареене се ускоряват.

И така, какво е решението?

С нива на замърсяване по-високи от всякога, идва необходимостта от форми за грижа за кожата, които помагат на кожата да се бори срещу замърсяването си. Има специални продукти за кожата на лицето, които като копринено-хидратиращ щит образуват една невидима защитна бариера, която да помогне за предотвратяване на вредните токсини и частиците на замърсяване да проникнат в кожата.

Но защитните ползите не трябва да спират дотук. Препоръчително е продукта да  разполага с комплекс против замърсяване, съставен от антиоксиданти като идебенон и зелен чай, плюс thiotaine, ферулова киселина и L-карнозин, за да помогне за неутрализиране на свободните радикали. А ДНК ензимен комплекс помага за защита срещу щетите, нанесени от свободните радикали и поддържа естествения възстановителен процес на кожата за по-гладка, по-равномерно изглеждаща и по-млада кожа.

Просто направете този продукт последната стъпка в ежедневната си грижа за кожата, за да помогнете на кожата ви да работи най-оптимално и да се бори в битката срещу появата на бъдещи признаци на стареене на кожата.

източник:beautyheaven.com.au