lazerna epilacia

В днешно време лазерна епилация е доста популярно средство за обезкосмяване, затова ще ви предоставим малко полезна информация за нея.  Ще се постараем в тази статия да ви информираме добре за ползите и вредите от този вид трайно обезкосмяване. А след това вие ще прецените дали е подходящо за вас или не.

Що е то лазерна епилация?

Лазерна епилация се използва за бързо и лесно премахване на нежеланото окосмяване. Уредите постигат ефекта, чрез дълбокото проникване на светлинната вълна в кожата. По този начин се унищожава фоликолът на косъма. Ефикастността на лазерната епилация е потвърдена от дерматологичната общност след експеримент, направен в лазерният център в Анкара през 2000 година. Там сравнили лазерната епилация с електролизата. Установили, че лазерната епилация е 60 пъти по бърза, по-ефективна и по-безболезнена. Резултатите се разпространили и от тогава, този вид обезкосмяване става широко популярно. Най-често се практикува в клиники, но на пазара има и уреди за домашна употреба. Косъма расте в три фази (анаген, телоген и катаген). Лазерът може да повлияе само върху активната част от косъма, тоест върху анагена и са нужни няколко процедури, за да се унищожи във всичките му фази. Броят на процедурите зависи от няколко различни фактора – пол, място, което се третира, гъстота на космите, цвят на космите, цвят на кожата. Установено е, че най-голям резултат имат хората със светла кожа и по-тъмни косми, почти черни. Ако кожата е тъмна, лазерът по-трудно ще достигне до космите. Не е изключено да се третират хора с тъмна кожа, но ще са нужни доста повече процедури за дълготраен ефект, от колкото биха били нужни върху светла кожа. Трудно постижим ще е и резултатът при хора със светли косми. Счита се, че лазерната епилация е полезна при псевдофоликули (подкожни косми), както и за прилагане върху кожа, която се подува след бръснене. Важна е енергийната плътност на лазера. Тя се измерва в Джаули за квадратен сантиметър. Настройките трябва да са такива, че да загреят достатъчно фоликула и той да изгори и на негово място да не се появи друг.

Има ли странични ефекти?

lazerna epilacia

Много малък процент от подложилите се на лазерна епилация усещат странични ефекти. Подгответе се за идеята, че процедурата е леко болезнена (може би като усещането при епилатор). За целта в клиниките, където се извършват процедурите, предлагат обезболяващи кремове или такива с изтръпващо действие. Най-често срещана нежелана реакция е  появата на леки зачервявания и усещане за изгоряла кожа като от слънце. Те бързо отшумяват, след нанасяне на подходящи овлажнители и хладки компреси. След 2-3 дни ще изчезне дискомфорта и ще се почувствате по-добре. Ако все пак получите по-трайни зачервявани и дразнения на кожата е добре да се посъветвате с лекар. Понеже сте били изложени на такива светлинни лъчи, крем против изгаряне трябва да се използва до 6 седмици, след края на лечението.

Ако ви е омръзнало от безкрайните кола-маски, от които не винаги има траен ефект, лазерната епилация би могла да бъде перфектно решение за вас. Може да научите повече и за най-новата т.нар. диодна лазерна епилация, която е безболезнена и може да се прави и през лятото.