петна по кожата

Един от кожните проблеми, с който много от нас се сблъскват, са т.нар. петна по кожата. По тази причина решихме отново да се допитаме до нашия консултант по дерматология и естетична медицина – д-р Каляшева, която да отговори подробно на нашите въпроси. Разберете повече за причините, видовете и възможните методи за премахване на петна по кожата в идните редове.

Причини, видове и начини на премахване на петна по кожата

петна по кожата

LZ: Какво представлява пигментацията и какви са възможните причини за появата на петна по кожата?

д-р Каляшева: Пигментацията е козметичен проблем, който може да засегне жени от всякаква възраст. Нейното възникване се свързва с неправилно функциониране на кожните клетки, които са отговорни за производството на веществото, което придава цвят на кожата ни, или иначе казано меланин. Когато нашите клетки произвеждат повече от него, тогава организмът ни развива хиперпигментация и по-тъмни участъци по кожата. В обратния случай, когато се произвежда по-малко меланин в организма, тогава се наблюдава депигментация (ветилиго), която се характеризира с по-светли петна по кожата.

Причините за появата на пигментация могат да бъдат няколко фактора, които я стимулират, като най-главният, който можем да посочим, е продължителното излагане на слънце и вредните UV лъчи. Сред другите причините са хормонален дисбаланс, дефицит на витамин В12, прием на контрацептивни таблетки, продължителен стрес или с напредване на възрастта.

петна по кожата

LZ: Какви са потенциалните видове петна по кожата?

д-р Каляшева: Можем да ги разделим в следните няколко групи: 

  • петна по кожата, свързани с излагане на слънце и напредване на възрастта;
  • петна по кожата, свързани с хормонални проблеми и прием на противозачатъчни таблетки;
  • петна по кожата, свързани фоточувствителност и нараняване на кожата;

Пигментацията е следствие на сложен 4-етапов процес в организма. Меланинът се произвежда от меланоцити и се разпространява в отделните слоеве на епидермиса, като мигрира към горния кожен слой в резултат на постоянното обновяване на клетките на епидермиса. Ултравиолетовите лъчи стимулират производството на меланин от клетките и процеса на пигментация. Прекомерното увеличение на производство на меланин може да доведе до неговото неравномерно разпределение. В тези случаи, меланинът се натрупва на определени места и предизвиква поява на петна по кожата.

Възможността за поява на хиперпигментация също нараства и с напредване на възрастта и естественото остаряване на нашите клетки. В този ред на мисли, можем да посочим двата най-основни фактора, причинители на т.нар.”старчески петна”, а именно – прекомерното излагане на слънце и възрастта.

Пигментациите се срещат често по време на бременност или т.нар. мелазма. Представляват придобити, от светли до тъмнокафяви хиперпигментни петна, които могат да бъдат забелязани в зоните подложени на интензивна UV-експозиция. Промяната в хормоните, вследствие на бременност, прием на противозачатъчни таблетки или други медикаменти, в комбинация с ултравиолетовите лъчи, са също основни причини за развитието на хиперпигментации.

петна по кожата

Към третата група, която може да бъде засегната, можем да посочим наранената кожа в резултат от акне или слънчеви изгаряния, например, както и фоточувствителността, породена от някои парфюми, медикаменти или растителни масла. 

Нежеланата пигментация може да бъде вследствие на няколко фактора, но благодарение на естетичната медицина и новите технологични методи, тя може да бъде контролирана и отстранена.

петна по кожата

LZ: Как можем да премахнем петната по кожата?

д-р Каляшева: При вече съществуващи хиперпигментации, един от най-ефикасните методи е IPL фотоподмладяване. Този тип технология, също както лазерната, разчита на селективната фототермолиза. Светлинната енергия, която излъчва се абсорбира от меланина и се трансформира в топлина. Тя от своя страна, въздейства на зоните с по-тъмен цвят, вследствие на което се разрушават по-тъмно оцветените клетки, които в продължение на няколко седмици видимо избледняват. Подходящи за IPL третиране са слънчевите пигментации, розацеята, възрастовите петна и луничките. За максимално ефективен резултат са необходими от 3 до 5 процедури, като всяка се изпълнява на интервали от три седмици. Програмата на лечение изцяло се съобразява с нуждите на кожата за всеки пациент.

Други възможни начини за премахване на петна по кожата са лазерните процедури и химичните пилинги. Разбира се, не трябва да се подценява и ежедневната грижа и превантивните мерки, които могат да бъдат предприети. Постоянната слънцезащита е задължителна през най-слънчевите месеци. Избирайте правилно индексът за слънцезащита (SPF) и подхождайте разумно по време на слънчеви бани.

За още полезна информация: www.drkaliasheva.com