увисва ли мускулът след поставяне на ботокс

В последните години естетичната дерматология напредна с редица иновации. Предоставя много възможности за разкрасяване, с които да повлияем върху естествения ход на стареене на кожата. Заедно с нашия консултант по дерматология, венерология и естетична медицина – д-р Каляшева, сме разгръщали най-различни теми в детайли. Оказва се, обаче, че често има задаван идентичен въпрос от пациенти свързани с поставянето на ботокс. Разбира се, съвместно с д-р Каляшева ще дадем отговор и повече яснота по този казус.

увисва ли мускулът след поставяне на ботокс

На първо място, нека отново да дадем повече информация относно самата процедура. Ботоксът е медикамент, който се произвежда от ботулиновия токсин тип А, който представлява невротоксин. Действието му се изразява в блокиране на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Поставянето му в минимални количества директно в мускулатурата, предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на кожата. Много е подходящ за няколко типа бръчки, които се образуват от многократни движения на мускулите на лицето, като гневни бръчки, т.нар. пачи крак около очите и бръчките на челото. Когато изразяваме често една и съща емоция, като радост, тъга, учудване, гняв и т.н., тя неминуемо води до по-засилена активност на съответния мускул. Поради многократните му движения той започва да образува гънки по повърхността на кожата. В млада възраст, тя е еластична и гъвкава и лесно може да възвърне гладкия си вид. Към 25-годишна възраст могат да се забележат първите образувани линии, а след навършване на 30 години и първите мимически бръчки. По тази причина, именно тогава е най-подходящият период за поставяне на ботокс. Разбира се, специалистът е този, който взема предвид индивидуалността и начина на живот на всеки, вследствие на което преценява този тип процедура дали е подходяща за пациента и на каква точно възраст. Поради способноста си да блокира временно движението на даден мускул, един от най-често задаваните въпроси e:

Увисва ли мускулът и кожата след продължително поставяне на ботокс?

Ботулиновият токсин, който се използва в естетичната дерматология е от тип А и е в ниска концентрация и не води до атрофиране на мускула. При редовни интервенции, повтарящите се мимики, мръщене и гримаси се минимизират, като се запазва изражението, без да се “парализира” лицето. Ефектът от ботокса е по-млада, гладка и свежа кожа. 

За повече информация: www.drkaliasheva.com