хиалуронови филъри

В последно време много се заговори за хиалуронови филъри или филъри с хиалуронова киселина. Наречени още пълнители, те се използват за различни естетични корекции, като уголемяване на устни, попълване на бръчки, моделиране на лицеви контури, възстановяване на обеми и т.н. Разбира се, за да разберем повече за тях, се обръщаме към нашия консултант по дерматология и естетична медицина – д-р Каляшева от Медицински център Дерма София. Какво представляват хиалуроновите филъри, за какво се използват и какви са резултатите, ви оставяме сами да разберете в следните въпроси и отговори.

Какво трябва да знаем за хиалуронови филъри или филъри с хиалуронова киселина?

хиалуронови филъри

LZ: Какво представляват хиалуроновите филъри?

Д-р Каляшева: Дермалните филъри с хиалуронова киселина са естествено изглаждащи продукти, които дават конкретен резултат, на мястото където имаме нужда. Стабилизираната хиалуронова киселина, която се използва в тях е напълно резорбируема от организма, което е и основна причина специалистите в областта да използват хиалуронови филъри успешно за естетични нехирургични корекции. С течение на времето и с напредване на възрастта, количеството на хиалуронова киселина в организма ни се понижава, като в резултат кожата се отпуска, губи се обем и се появяват бръчки. С помощта на хиалуронови филъри могат да бъдат запълнени бръчки, да бъдат възстановени обеми и да се повлияе върху формата и твърдостта на кожата.

LZ: Какви видове дермални филъри има?

Д-р Каляшева: Най-общо те се делят на три групи:

  • Временни – с трайност на ефекта от 2 до 12 месеца. Те съдържат предимно хиалуронова киселина и са най-масово използваните поради тяхната безопасност.
  • Полу-перманентни /от 1 до 5 години/
  • Перманентни /не се разграждат от организма/

LZ: Защо да предпочетем временните хиалуронови филъри?

Д-р Каляшева: За разлика от перманентните и полу-перманентните, филърите с хиалуронова киселина крият най-малък риск от алергична реакция, който е сведен почти до минимум. Съдържат хиалуронова киселина, която се среща естествено в организма, играе важна роля за задържането на влага в кожата и е напълно резорбируема.

хиалуронови филъри

LZ: Какви са възможните процедури с хиалуронови филъри?

Д-р Каляшева: Най-честите третирани зони с филъри с хиалуронова киселина са следните:

  • уголемяване на устните (придаване обем и оформяне контура)
  • попълване на повърхностни и дълбоки бръчки /назолабиални, марионетни, глабеларни, на челото, пачи крак, хлътване на слъзните ямки и др;
  • попълване на различни видове белези /например от акне/;
  • оформяне на скулите и брадичката;
  • лифтинг на клепачите;
  • предотвратяване на първите признаци на стареенето и др;

LZ: Как протича процедурата и болезнена ли е тя?

Д-р Каляшева: Хората възприемат и чувстват болка по различен начин. След прилагане на локална упойка, се инжектира продукта под кожата, на различна дълбочина, така че да се възстанови загубения обем, където е необходимо. Инжекциите могат да причинят лек дискомфорт, като парене, временен отток, малки посинявания, които преминават бързо.

хиалуронови филъри

LZ: Колко време се задържа ефекта от хиалуронови филъри?

Д-р Каляшева: Висококачествените продукти осигуряват дълготраен ефект в продължение на 6-10-12 месеца. Това зависи от индивидуални качества на всеки организъм, както и от броя на процедурите в тази област.

LZ: Какво трябва да знаем преди процедура с дерма филъри?

Д-р Каляшева: Избягвайте аспирин (всякакъв продукт, съдържащ ацетилсалицилова киселина), витамин Е, жълт кантарион, ибупрофен (адвил, мотрин), хранителни добавки, съдържащи гинко, ослинник, чесън, танацетум партениум,  жинсенг за 2 седмици и алкохол за 2 дни.

LZ: Какво да очакваме след процедурата?

Д-р Каляшева: Често срещани са зачервявания по третираното място, които отминават до няколко дена.  Старайте се да избягвате действия и начинания, които биха предизвикали зачервяване (консумация на алкохол, спорт, солариум, слънчеви бани), в деня на процедурата и няколко дни след нея. Препоръчително е да нежно да приложете студен компрес на мястото за 15 минути на всеки няколко часа, за да намалите дискомфорта и подуването.

За още полезна информация: www.drkaliasheva.com