napravi si sam balon sinq voda

В тази идея за “направи си сам” ще ви покажем как да се сдобиете с огромен балон със синя вода за забавление на цялото семейство. Ние лично не бяхме срещали такова пособие за игра, но мислим, че децата ви ще се влюбят в него и ще забравят за басейните. Което до някъде е добре, защото не е хубаво да са постоянно във водата, макар да е горещо лятото. За да го направите ще ви отнеме само 20 минути. Единственият проблем е, че може да умре тревата под него от смачкване, но на пясъка е идеален вариант. Тайната е ютията. За да образувате голям балон е нужно да залепите краищата на найлона. Ето и подробностите за “направи си сам балон с оцветена вода“.

Необходими материали

balon napravi si sam

1 ролка дебел найлон с размер 50 см на 1 метър (може и по-голяма ролка, ако прецените, че ще е по-забавно)
Дъска за гладене и ютия
Пергаментова хартия – 60см
Химикалка или маркер
Тръбичка или градински маркуч за вкарване на водата в балона
Тиксо – по желание, за запечатване на отвора за маркуча
Хранителен оцветител (изберете си любим цвят)

Как да процедирате

napravi si sam balon stypka po stypka

Първата стъпка от “Направи си сам балон” Включете ютията на най-висока температура.

napravi si sam stapka po stapkabalon s voda

Прегънете на 2 пергаментовата си хартия. Маркирайте с химикал или маркер права линия върху листа (както се чертае поле на ученическа тетрадка).

napravi si sam balon voda stapka po stapka

Сложете двете парчета найлон между двете страни на прегънатия лист.  Затворете хартията.

napravi si sam balon iutiq

Изгладете внимателно само в очертаното поле. Това е рамката на бъдещия балон. Не позволявайте ютията да докосне найлона непокрит. Ще го разтопи и ще направи дупка в него.

napravi si sam balon s nailon voda

След нагряването и свързването на двете части найлон, оставете да изстине преди да извадите от хартията. Ако премахнете хартията твърде рано рискувате да се разтегне найлона и да не стане нищо. След като сте готови с този участък, преминете нататък докато затворите балона.

balon napravi si sam markuch voda

Сега внимателно изрежете малък процеп в единия ъгъл, за да вкарате тръбичката, през която ще минава водата за напълване на балона.

napravi si sam stapka po stapka balon nailon

Вкарайте маркуча и оставете да се напълни. Изсипете хранителния оцветител вътре. След като се напълни използвайте здраво тиксо за да залепите отвора или отново ютия и хартия. При варианта с тиксото имате възможност да използвате балона няколко пъти.

napravi si sam balon stapka po stapka nailon

Старт на детските забавления. За повече “екшън” напръскайте балона с вода отгоре. Ще им хареса.