Домашни любимци

Как да се справим с доминиращо куче

kak da se spravim dominirashto kuche

kak da se spravim s dominirashto kuche

Как да се справим с доминиращо куче е проблем, с който се сблъскват стопаните на своенравните домашни любимци, които оставят цяло бедствие след себе си. Ако имате в дома си пес, които обича да ви командва и не се подчинява, вероятно имате доминантно-агресивен проблем в домакинството. Това може да застраши вас, вашето семейство и безопасността на околните. Важно е да се вземат мерки навреме, за да се избегнат евентуални щети. Ето как да се справите с този проблем, за да се радвате на хармонични отношения в дома си.

Как да се справим с доминиращо куче и да разберем реакциите му

Повечето кучета приемат неутрална или покорна роля в отношенията със стопаните си, но някои се опитват да ги предизвикат с доминиране. При подадена команда те могат да изръмжат, да втренчат поглед, да лаят или да захапят собственика си. Понякога, дори докато галите, гушкате или си играете с животното, това може да се изтълкува като жестове на господство и по този начин да провокира ръмжене или внезапно ухапване от кучето. За да разберете защо домашният ви любимец се държи по този начин, е нужно да научите някои неща за кучешките социални системи. Животните, които живеят в групи, включително вълците и домашните кучета, основават социална структура, наречена доминантна йерархия в глутницата. Между членовете на групата има възходящи позиции, които насърчават сътрудничеството и потушават конфликтите в нея. Доминантите имат контрол върху достъпа до ценни неща като храна,  бърлога или обкръжение. За тях ценни вещи могат да бъдат играчките, местата за почивка и сън, любимата храна и вниманието на собственика им. За да бъде домът ви спокойно и щастливо място за домашните любимци и хората, които живеят в него, трябва да намерите начин как да се справите с доминиращото куче. Най-добрият вариант е когато хората в домакинството заемат най-високата позиция в йерархията, особено ако притежават пес с такъв характер.

Доминантно ли е вашето куче и как да се справите с него?

Ако домашният ви любимец не се покорява на командите ви, изпречва се на пътя ви, диктува и настоява да го галите и да си играете с него, брани храната и играчките си от вас, ръмжи срещу вас, качва се върху мебелите без разрешение и отказва да слезе и дори ви посяга, значи имате проблем. Ако разпознаете сигналите на доминираща агресия, веднага се консултирайте със специалист по поведението на животни. Избягвайте всякакви форми на физическо наказание върху кучето, защото това само ще изостри агресията му и ще ви постави в опасност от нараняване от негова страна. Вземете следните предпазни мерки, за да осигурите собствената си безопасност и тази на семейството или хората, които може да попаднат на песа ви. Ето как да се справите с доминиращо куче:

– Избягвайте ситуации, които провокират агресивно поведение.

– Отстъпете назад и използвайте спокоен тон, ако туширате интензивността на ситуацията, в която кучето реагира агресивно.

– Наблюдавайте, ограничете или оградете заниманията на кучето ако е необходимо, особено в присъствието на деца или други домашни животни.

– Използвайте каишка или намордник, за да контролирате агресивното куче, докато сте навън.

– В дома контролирайте достъпа му до отделни части от жилището, като поставите заграждения.

Проблемите с доминантната агресия при кучето няма да изчезнат, ако не вземете мерки за това. Такива животни могат да бъдат опасни и ако искате да задържите песа с такова поведение, трябва вие да се превърнете в лидера. Използвайте следните техники, за да спечелите контрол над песа и да доминирате и ръководите непокорното животно:

– За да намалите хормоналните причини за агресията, кастрирайте или напръскайте козината срещу паразити. След като зрялото животно бъде подложено на тези манипулации, ще отнеме време тези хормони да се изчистят от тялото му.

– Използвайте тренировъчна техника, наречена „Нищо не е безплатно“, за да затвърдите позицията си на лидер и господар по безопасен начин. Тази техника изисква кучето ви да си изработи всичко, което получава. Нека то да изпълни поне една команда, преди да си заслужи храна, погалване или играчка. Ако не разпознава значението на зададените му заповеди, първо ще трябва да го обучите, като използвате позитивна подсилваща техника ежедневно. Ако след две-три седмични занимания то не се поддава на дресиране, се обърнете към професионалист и потърсете помощ.

– Не давайте на  кучето храна от масата и не му позволявайте да се моли за това.

– Игнорирайте лаенето и подскачането му в тези ситуации.

– Не му позволявайте само да ляга върху леглото или меката мебел, преди да сте го поканили, защото това е привилегия на лидера. Ако отказва да слезе, използвайте лакомство, с което да го свалите на земята.

– Не забравяйте да наградите послушното куче, когато изпълнява командите ви.

– Консултирайте се с ветеринаря  относно терапия с медикаменти, масажи или акупунктура като метод за лечение с агресията на кучето.

– Обмислете записването на домашния си любимец в тренировъчна група за кучета. Това може да помогне за създаване на отношения между вас двамата, в които вие задавате командите, а то ги изпълнява. Изберете треньор, които използва позитивни методи на дресировка.