kuchetata

Кучетата на добрите стопани са щастливи и живеят по възможно най-добрия начин. Независимо от размера и възрастта си, всяка порода кучета може да даде на своя господар безусловна любов и приятни мигове в забавни игри и топло гушкане.

Четириногите домашни любимци често са обичани толкова силно, че са възприемани като истински членове на семейството. Въпреки желанията си да им осигурят отлични условия на живот, собствениците им понякога допускат грешки спрямо тях, за които дори и не подозират. Ветеринарните лекари и треньорите на песове могат да обобщят някои от грешките, които въпреки добрите си намерения, притежателите на всички породи кучета допускат. Проверете дали някои от тези ситуации не се отнасят и до вас и научете как и защо реагират понякога нелогично:

Как кучетата ни да бъдат по-щастливи

kuchetata pomerani

Необходимо е да се направи проучване преди да се вземе куче.

Един от най-добрите начини да постигнете успех с избора на кучето си  е да бъдете подготвени за него от самото начало. Д-р Рейчъл Барак, доктор по ветеринарна медицина по животинска акупунктура отбелязва, че притежаването на куче или котка е отговорност за живота на този домашен любимец, така че човек трябва да бъде уверен, че е готов за това, преди да предприеме този ангажимент.

Освен това, трябва да бъдете внимателни, когато избирате кучетата. Ако се интересувате от определена порода куче, направете първо проучване за нея. Не взимайте импулсно решение. Някои кучета изискват много повече активност от други, а на някои кучета не им се отразява добре да бъдат оставени сами за дълги периоди от време. Има и такива, които не се справят добре в обстановка, в която трябва да делят територията си с малки деца или котки. Уверете се, че сте направили правилния избор за вашия дом и начина ви на живот.

tujni kucheta

Кучетата са тъжни при липса на достатъчно умствена стимулация.

Кучетата се отегчават точно като и хората. Деструктивното поведение на вашето куче може да е резултат от скука. Уверете се, че му предоставяте достатъчно ментално стимулиране, за да не прибягва до разрушаването на вещите ви.

Понякога кучетата могат да бъдат разрушителни и да правят бели, не само поради липса на граници и дисциплина, но и поради липса на умствено стимулиране. Някои собственици се оплакват, че извеждат кучето си навън и го пускат да бяга на воля, но то продължава да се държи деструктивно. Макар да не знаят на какво точно се дължи това поведение, те смятат, че му предоставят достатъчно възможност за физическа активност.

Също както тренировката не ви осигурява психическото стимулиране, от което се нуждаете, бягането не спира кучето ви да се отегчава.  Тичането може да изразходи енергията му, но кучето няма да се изтощи поради липсата на умствено стимулиране. Кучетата могат да се възползват от игра на криеница с храна или играчки, с игри на пъзели или с обогатяване на познанията им за околната среда чрез туризъм. Ето защо е по-добре за тях да ги разхождате по различен терен с непознати гледки, вместо просто да ги пускате да бягат в познатия парк.

След като кучето ви е ментално удовлетворено, то ще бъде по-отворено към по-малко унищожителни действия поради психическата си удовлетвореност. Плюс това, психическото стимулиране под формата на пешеходен туризъм е забавно и полезно за здравето, а също така създава връзка между собственика и домашния любимец.

kuchetata nemski ovcharki

Пренебрегване на хигиената на устната кухина.

Четкате ли зъбите на кучето си или му давате пръчки за укрепване на венците? Ако не правите нищо за поддържане на оралната му хигиена, значи може да започнете да го правите още от днес.

Според д-р Рихтер, една от най-важните, но често пренебрегвани в ежедневието дейности за кучето ви е грижата за зъбите му. Приблизително 85% от кучетата  развиват зъбни заболявания, преди да са навършили три години. Зъбните заболявания могат да бъдат изтощаващи – дори смъртоносни – тъй като бактериите във венците се вливат в кръвта. За да избегнете това, трябва  идеално да миете зъбите му всеки ден. Отнема 48 часа на плаката да се превърне в зъбен камък, а ако редовно се грижите за  хигиената на устната му кухина, този проблем няма как да го засегне.

За да бъде кучето ви щастливо и със здрави венци и зъби, не забравяйте да ги миете по два пъти дневно, след като измиете своите зъби.

kucheshka hrana

Изборът на погрешната храна за домашни любимци.

Точно както режимът ви на хранене оказва голяма разлика върху качеството ви на живот, така и храната на кучето ви оказва голямо влияние върху това как се чувства то. Без съмнение най-доброто нещо, което можете да направите, за да поддържате кучето си щастливо и здраво, е да му осигурите оптимално хранене. Това означава свежо хранително меню, като например балансирана диета от пресни сурови или сготвени храни.

Д-р Рихтер препоръчва на пациентите си да се отдръпнат от гранулите или консервираните храни. Първата стъпка с храните за домашни любимци е да се запазят съставките им естествени. Някои изкуствени съставки или консерванти не би трябвало да се използват като добавка за кучешка храна. Кучетата са малко всеядни, така че тяхната храна не трябва да бъде 100 % от месо. Това означава, че протеиновият източник в храната им трябва да бъде 100 % на базата на месо.

Докато кучетата са способни да се справят с определено количество въглехидрати в менюто си, те не трябва да бъдат преобладаващата съставка в него. Съставки като брашно, царевица, пшеница и т.н в храната за кучета е най-добре да се избягват.

kucheta igraqt

 Прекалено дълго отлагане за социализирането на кучето.

Ако решите да си вземете малко пале, а не пораснало куче, имате чудесната възможност да тренирате кучето си и да му помогнете да развие поведението, което искате. Но вие също така имате отговорността да го социализирате в съвсем ранна възраст.

Според д-р Гари Рихтер, доктор по ветеринарна медицина и ветеринарен здравен експерт, като общо правило колкото по-рано, толкова е по-добре да общувате с кученцето си. „Магическият прозорец“ за приобщаване се затваря след 14-та седмица и до този момент паленцата са много отворени към нови преживявания и учат какво е „нормално“ в техния свят.

Изчакването, докато кучето порасне, за да се социализира, може да причини проблеми. Д-р Рихтер добавя, че след 14-тата седмица то може да стане подозрително и плашливо, което да направи социализацията му по-предизвикателна. На колкото по-здрави и добре ваксинирани кучета можете да представите новото кученце, толкова по-добре.

Същото важи и за запознанството им с хора, котки и т.н. Това трябва да се прави в безопасна за тях среда. Кучешките групи за обучение, затворените дворове или нечия къща са подходяща среда. Избягвайте тротоарите, кучешките паркове и навсякъде другаде, където нямате контрол върху това кои кучета идват и се приближават до вашето. Докато кучето не е напълно ваксинирано, то е изложено на риск. Безопасната социализация е ключът.

kucheta dresirovka

Непоследователност по време на дресировката.

Дресьорите на кучета се шегуват, че най-трудната част от работата им е да дресират стопаните.

Една от най-лесните грешки, които  всеки собственик на куче трябва да внимава да не допуска, е да бъде непоследователен с нещата, в които обучава четириногия си приятел. Според Алисън Патролиа, сертифициран кучешки треньор, несъответствието обикновено се наблюдава, когато собствениците на домашни любимци не следват командата или графика на кучето си. Последствията, които произтичат от това, са объркани кучета, които не са сигурни дали е необходимо да изпълняват конкретната специална команда. Например, ако някои собственици на домашни любимци позволят на кучето си да скочи нагоре, но друго лице в домакинството не иска то да го направи, тогава кучето не е наясно за очакванията към него и ще продължи да скача, докато всички около него не поискат същото (което в примера би било да не скочи).

Ако имате трудности да бъдете последователни, защото вие и останалите членове на вашето домакинство имате различни очаквания за вашето куче, струва си да проведете разговор с треньор за обучение на кучета. Куче, при обучението на което има последователност, е по-вероятно да се държи така, както искате от него.

dresirane kucheta

Не използвате удобните за учене моменти с кучето си.

Точно както можете да използвате учебните моменти, за да преподавате на децата си през целия ден, така моментите за учене ще помогнат и на вашето куче. Миговете за трениране се използват през деня, когато сте заедно с кучето ви. Обучението не се случва само за 5-10 минути на ден. Ако започнете да преподавате на кучето си във всеки удобен за това миг,  то ще се учи на нещо във всеки момент.

Можете да използвате тези моменти, за да коригирате неподходящите действия и да насърчите положителните. Макар собствениците на домашни любимци да се фокусират предимно върху отрицателното поведение, които трябва да се коригира,  съсредоточаването върху положителното поведение ще  насърчи кучетата и ще ги направи по-щастливи.

kuchetata nadnormeno teglo

Обилно хранене на кучето, което води до затлъстяване.

Затлъстяването е епидемия при домашните любимци. Количеството храна, с която храните кучето си, е също толкова важно, колкото вида й. За съжаление, дори когато успее да намали теглото си, след като веднъж затлъстее, кучето все още може да страда от много здравословни проблеми, дължащи се на затлъстяването в миналото.

За да сте сигурни, че кучето ви има здравословно тегло, внимателно измерете количеството храна, която му давате. Прекомерното хранене може да доведе до много здравословни проблеми, включително артрит и диабет, които могат да бъдат предотвратени с подходяща диета. Консултирайте се се в вашия ветеринар каква храна и кое количество са правилните за вашия домашен любимец.

Дълго изчакване за дисциплиниране на кучетата.

Случвало ли ви се е някога да се върнете у дома и да заварите локва на пода или по-лошо – разкъсан чифт обувки? Когато това вече се случи, колкото и да искате да дисциплинирате кучето си точно тогава, трябва да знаете, че това ще причини повече вреда, отколкото полза.

Ние като собственици на домашни любимци можем да приемем, че кучетата „знаят“ какво са направили и затова  се крият, когато се приберем вкъщи. В действителност те се крият поради реакцията, която собственикът им има на обстоятелствата.

Кучетата живеят в настоящето, което означава, че дисциплината и похвалата трябва да им се дават точно тогава, когато се случи действието. Ако се върнете у дома, за да откриете, че кучето е дъвкало дивана, но в този момент то вече спи на пода, няма да успеете да научите кучето, че дъвченето на дивана е неприемливо. Ако му се развикате, ще го изплашите, тъй като то спи. То няма да направи връзката, че дъвченето на дивана е погрешно. Това може само да го научи да се крие, когато се прибирате, защото последният път, когато е било в стаята с надъвкан диван,  се е уплашило, че собственикът му крещи.

Като собствениците на домашни любимци, начинът, по който реагираме и комуникираме с животните си определено оформя връзката ни с нашите кучета. Трябва да помним, че те не са малки хора, облечени в костюми на кучета и да уважаваме това, че те имат определени начини за комуникации, умствени потребности и начин на живот.

източник:thelist.com