kastraciq na kotka

Във възрастта между 5 до 8 месеца, котките придобиват зрялост за размножаване и ако не направите кастрация на котка, някой ден може да се озовете в компанията на още 5 котета. Повечето хора не разполагат с необходимото време да подложат на тази процедура своя домашен любимец, но също така не желаят и да увеличават броя на животните, търсещи домове. Кастрирането може да намали възможната поява на някои болести по животното, както и да предпази женската от нежелана бременност.

Когато става въпрос за кастрация на котка, трябва да отбележим, че процедурата има своите специфики при двата пола. В миналото се е смятало, че женската трябва да се окоти поне веднъж, преди да се лиши от други себеподобни. След това, хората са достигнали до извода, че забременяването и раждането на малки котенца не носи никакви ползи на майката и на организма й.  Ето защо е добре тя да се кастрира преди да достигне полова зрялост. Обикновено у мъркащите гальовници се поражда желание за размножаване на всеки 3 седмици и ритуалът по съблазняването може да бъде много звучен. Някои собственици на пухкавите животни прибягват до прилагане на медикаменти за потискане на менструалния им цикъл, но при продължителна употреба те могат сериозно да навредят на котката. Ако не целите да размножавате женското си коте, е по-добре то да се кастрира. По този начин ще му се отнеме се*суалното желание и няма да прихваща болести, свързани с половата система. При операцията се премахват яйчниците и матката на животното.

Една кастрация на мъжка котка е също толкова важна, колкото и тази при женските, за да се предотврати нежелана бременност. Особеността при мъжкарите е, че в период за размножаване те са способни да стават агресивни към други мъжки индивиди, понякога дори към стопанина си, както и да маркират територия с урината си в дома. Некастрираните попадат в сериозна рискова група. При тях има голяма вероятност да се заразят с котешки СПИН или левкемия. Предаването на болестите става чрез ухапване. По време на операцията се махат двата тестиса под пълна упойка. Обикновено не се изисква зашиване и котката може да се прибере още същия ден у дома.

Постоперативният период и при двата пола не е труден. Котката ви може да усеща известен дискомфорт за няколко часа или един ден, но съвсем скоро тя ще е отново активна. Погрижете се за здравето на домашния си любимец.