kupichka shokolad

Направете си купичка от шоколад, в която да поставяте бонбони, ягоди, вафлички, сладолед и други вкусотии. Тя се прави толкова лесно, колкото да си надуете един балон. Буквално. Искате ли да разберете точно как ? Разбира се, че искате ! Защото всички обичат шоколад, а сладкиши, предложени в шоколадова купичка – още повече.

Как да си направите вкусна купичка от шоколад

kupa shokolad malini sladoled

Всъщност, това прилича повече на детска игра. Дори може да си извикате малък помощник, който искрено ще се забавлява. За изработването на приблизително 6 купички от шоколад ще ви трябват следните продукти:

– 250 гр. тъмен шоколад ( може и бял, зависи от вкуса и предпочитанията )

– Спрей с мазнина или малко зехтин

– 6 балона – надути и измити

– Купичка за микровълнова фурна

– Хартия за печене

– Лъжица

– Игла

Стъпка по стъпка

1. Пригответе си необходимите продукти. Начупете шоколадът на малки парчета в купата

2. Надуйте балоните. Те не трябва да са по – големи от 15-20cm. Напръскайте ги със спрей или ги намажете с мазнина. По този начин по – лесно ще отделите шоколада.

3. Постелете лист хартия за печене върху плоска чиния.

4. Разтопете шоколада в микровълнова фурна. Следете внимателно кога да извадите купичката. Може да го направите и на водна баня.

5. Разбъркайте добре и оставете шоколада да се охлади за 5-10 минути.

6.Бързо потопете един балон в купичката с разтопената сладка смес, като го държите за завързаната част. На този етап само края на балона ще влезе и ще се покрие с шоколад. Наклонете го внимателно и завъртете така, че да се получи кафяво сладко капаче върху балона. Внимателно го извадете.

7. Вземете една лъжица с разтопен шоколад и я изсипете върху хартията за печене. С кръгообразни движения направете от сместа формата на кръг.

8. Поставете балона в шоколадовия кръг.

9. Оставете на сухо и хладно място, за да стегне за около 10 -30 минути според температурата в стаята. През лятото използвайте хладилника, но внимавайте в него да няма силно миризливи храни, които ще повлияят върху аромата на шоколада.

10. Преместете балона от хартията. Ако е залепнал, използвайте нож, за да го отстраните внимателно, без да се счупи шоколада. Вземете игла и спукайте балона внимателно в горната част. Бавно изпуснете въздуха и отлепете от шоколада. Та – да!

11. Вече имате купичка от шоколад. Напълнете я със сладки изкушения. Или я предложете като оригинален десерт плодова салата, като  сложите в нея парченца свежи плодове и топка сладолед. Може да направите оригинален подарък, като опаковате купичката с целофан, поставите вътре лакомства и я завържете с красива панделка отгоре.

По същия начин превърнете и останалите балони в купички.

Ето и видео, което ще ви покаже нагледно как да си направите купичка от шоколад с балон.