Домашни любимци

Обучение на малко куче

obuchenie na malko kuche

obuchenie na malko kuche

Ако обмисляте да си вземете домашен любимец, най-вероятно ще искате от него да се държи добре, нали? Можете сами да се заемете с прилагането на методи и техники за обучение на малко куче, ако нямате възможност да наемете професионален треньор, който да го дресира. Тези съвети са добро начало, така че може да започнете с тях.

Mетоди и техники за обучение на малко куче

обучение-на-малко-куче

Метод 1: Подгответе кучето си за тренировка

Вземете си порода куче, която ще пасне на начина ви на живот. Не всеки вид ще се впише в ежедневието ви и ще отговаря на нуждите ви. Ако не можете да откликнете на темпото на енергичното ви куче, няма смисъл да се измъчвате взаимно. То трябва да научи името си лесно, така че е задължително да задържите вниманието му по време на дресировката. Създайте позитивна асоциация с тази дума. Използвайте името му, докато си играете с него, галите го или искате да привлечете вниманието му. Организирайте си редовно поне 20 минути дневно за обучение. Но следете като цяло поведението му, защото мъничето трябва да разбере, че командите се изпълняват и извън тренировъчното време. Докато се занимавате с любимеца си, бъдете ентусиазирани и весели, защото ако извършвате дресировката като забавление, то ще откликне по-добре на нея.

Метод 2: Поставяне на основните принципи за дресировка

Имайте в предвид, че трябва да се справите с очакванията и настроението си относно този процес. Не всеки тренировъчен ден ще бъде перфектен, но не си го изкарвайте на кучето си. Ако то започне да се плаши от лошото ви настроение, няма да учи нищо ново. Трябва да използвате собственото си поведение, за да окуражавате способностите и увереността на кутрето си. Имайте в предвид, че и то носи своя темперамент и също като децата различните породи учат различно. Те учат бързо, не не разбират дългосрочните каузи и ефекти, ето защо трябва да ги награждавате с похвала и/или малко лакомство след всеки успех. Ето защо е добре да тренирате сладкото си животинче на празен стомах. Бъдете последователни в методите си за обучение и не позволявайте изключения. Не забравяйте винаги да завършвате тренировката с позитив – похвала и погалване.

Метод 3: Научаване на команда „Слушай“

Накарайте кучето да разбере целта на тази команда, която е известна още и като „Погледни ме“ и е една от първите, на които трябва да научите вашето кученце. По този начин ще използвате вниманието му, за да му дадете следваща команда. Някой хора използват просто името на любимеца си, особено когато имат повече от един. След това, пригответе лакомство в шепата си и застанете близо до палето. Кажете „Слушай“ с тих и равен тон и го наградете за това, че е откликнало. След време, когато усъвършенствате командата, обаче, трябва да разредите вкусните награди, за да не започне да ги очаква непрекъснато. Хвалете го с думи и погалване, а лакомствата използвайте, за да оформите поведението му по-целенасочено.

Метод 4: Команда „Седни“

Започнете тренировката, когато кучето е седнало. Целта ви е да го накарате да смени позата си от изправена към седнала, а не да продължи да седи. Застанете на неговото равнище, директно пред него и фокусирайте вниманието му чрез лакомство. Започнете да го местите отначало ниско, а след това вдигнете ръка. То вероятно ще стане, за да се приближи. Дайте му го, когато го направи и кажете „Добро сядане“. В началото може да го прави бавно, но повече похвали и вкусотийки ще ускорят темпото му. Ако примамката не действа, използвайте каишката, за да му подскажете какво искате да направи. Ако 2 секунди след като изречете командата животното не реагира, подсилете командата с помощта на каишката и не повтаряйте думите, ако искате то да изпълнява от първия път.

Метод 5: Научете го да ляга

Привлечете вниманието на кученцето ви с любима играчка или лакомство. След като се фокусира върху желания предмет, използвайте това, за да го принудите да легне. Когато го направи веднага го наградете. Увеличете дистанцията, след като изпълни командата няколко пъти. Сигналът с ръка, които отговаря на „Долу“ трябва да бъде дланта ви, обърната към пода. След това включете и вербално командата си. След като я научи, удължете стоенето му и след кратка пауза го наградете.

Метод 6: Научаване на „Хайде“

Извеждайте кученцето си на редовни разходки с каишка. Това е важно за физическото и менталното му здраве. Не му позволявайте да се дърпа. Ако започне да го прави, веднага спрете на място. Още по-ефикасен метод е да смените посоката. Естественият импулс на вашето животинче е да чертае само курса си, но вие трябва да направите по-забавно и примамливо за него това, да се движи до краката ви. За целта използвайте ентусиазиран глас, когато сменяте посоката и го хвалете щедро, когато се върне при вас. Съчетайте поведението с вербална команда. След като мъничето ви започне да се движи редом с вас, дайте име на това поведение „Хайде“или „Да вървим“.

Метод 7: Научаване на „Ела“

Разберете стойността на тази команда и това, че може да спаси живота му, в случай че побегне към потенциална опасност. Започнете тренировката в къщи, като му сложите каишката. Привлечете вниманието му и го окуражете със своя „весел глас“ да приближи. Веднага го наградете с нещо по-голямо, след като го направи. След достатъчно тренировки на закрито, може да се упражнявате на обществено място. И понеже тази команда може да му спаси живота, кучето ви трябва да я изпълнява дори когато вниманието му е разсеяно – в парка, например, където има нови шумове, миризми, знаци и хора.. Внимавайте, да не създадете негативни асоциации с тази команда!