Домашни любимци

Преодоляване на страха от непознати при кучетата

kuche strah kriene

kuche strah kriene

Нуждата от преодоляване на страха от непознати при кучетата е наложителна, ако искате да имате едно спокойно животно в дома си. Обикновено причината за този проблем се крие в не достатъчно добрата социализация на вашия любимец. Ако палето не е имало позитивни преживявания с различни непознати лица през този деликатен период от раждането си и малко след това, последствията може да окажат влияние върху поведението му.

Преодоляване на страха от непознати при кучетата

strah kuche preodolqvane

Начинът, по който домашният ви любимец показва безпокойството и страха от непознати е странното му поведение. Той се крие, ръмжи и лае срещу провокаторът, който често дори не разбира защо предизвиква подобна реакция. Някои собственици наказват или порицават животното, но това кара кучето за в бъдеще да прикрива емоциите си, докато накрая не ескалират и не захапе някого. Този подход не е правилен, защото не лекува причината за поява на страха. Ако имате подобен проблем, ето какво трябва да направите вие, или човекът, който искате да посети дома ви, без да стресира кучето. Наведете се на равнището на животното, опрете коляно в пода и му покажете, че не сте заплаха за него. Стойте леко отдалечени от него, така че да може да се приближи само, когато е готово и да ви подуши. Може да ускорите сприятеляването, ако оставите близо до себе си вкусно лакомство. Ако кучето без колебания приближи, може да вземете храната в ръка и да се опитате да му я подадете. Не бързайте и не правете резки движения, за да може животното постепенно да свикне с близостта ви и да не избяга. Говорете с равен и спокоен тон, избягвайте да се пресягате през главата му, да го прегръщате силно или да го стискате, защото това ще го обърка.

Как да реагирате

kuche strah

Обяснете на вашите гости за проблема и ги помолете за търпение. Едновременно привлечете вниманието на кучето и го наградете за изпълняване на команда, като сядане или друг ваш трик. Целта е да промените емоционалното му състояние към от изплашено към щастливо, за да може евентуално да се научи да асоциира непознатите хора с нещо приятно.  Постепенно, неговият страх ще отшуми, но не позволявайте на приятелите си да го галят, докато не се почувства приятно от това и няма опасност да ги нарани. За да разпознаете, кога проблемът е отминал, просто следете реакциите на домашния си любимец. Ако той е спокоен, погледът му не е напрегнат или тревожен, а опашката отпусната надолу или леко размахвана, значи няма причина за безпокойство.