socializaciq golemi kucheta

Свободните кучета израстват в глутница и са добре социализирани почти от самото си раждане. Процесът на социализация на големите кучета укрепва при взаимодействия със себеподобни екземпляри, от изучаването на техните вербални знаци и език на тялото. По този начин те се изразяват. Границите в глутницата са много ясни и всяко куче се научава да разбира старейшините или бива отчуждено.

Домашните кучета също започват своята социализация в котилото си и когато бъдат приети в човешко семейство, тогава започва процесът на социализация с хората. Първият етап от този период продължава между 4 и 12 седмици. През това време социалните умения са отпечатък, останал от взаимодействията с останалите кучета. Тази социализация трябва да продължи с времето и порастването на животното.

Социализация на големите кучета – дали е наложителна

kucheta golemi socializaciq

Някои собственици желаят да осиновят вече голямо куче и е важно да са наясно от самото начало колко социализирано е то. Първоначалните взаимодействия с животното могат да покажат дали е агресивно или страхливо. Отстъпва ли назад, когато се приближите към него или издава предупредителни знаци за атака?  Когато го извеждате на разходка, смущава ли се от различни шумове, знаци и светлини? Срамува ли се в присъствието на други кучета или хора? Ако забележите някои от тези сигнали, най-вероятно като малко не е било добре социализирано. Но има някои неща, които помагат за добрата социализация на големите кучета с хората и с другите кучета.

Социализация на големите кучета с други кучета

Изведете кучето навън, за да наблюдава.

1. Отидете до кучешки парк, но не влизайте вътре в него.

2. Оставете вашия домашен любимец да наблюдава животните вътре и следете реакциите му.

3. Всеки път, когато кучето ви приближи оградата му давайте някакво лакомство. Това създава позитивна асоциация с другите кучета.

4. Ако кучето ви реагира агресивно го разходете около парка и след това постепенно приближавайте мястото, докато се успокои и престане да реагира по този начин.

Не дърпайте кучето по време на разходка. Когато разхождате кучето и се появи друго насреща се въздържайте от подръпване на каишката и викане на животното. Това подсилва негативното преживяване от срещата със себеподобни. Вместо това го разсейте с играчка или лакомство, използвайте командата “Виж ме!” и го наградете, когато ви обърне внимание.

Посещавайте занимания, в който ще го научат на покорство. Тези класове за кучета са чудесен начин да социализирате вашия домашен любимец, преди да започнете да го водите в кучешки парк или да си играе с други животни. Там той ще научи команди, които ще разсейват вниманието му почти през цялото време. Това място ще го научи да се чувства в безопасност в компанията на други хора. Споделете проблема си с треньора на кучета и той може да ви помогне със съвети.

Социализирайте кучето с други хора. Като начало започнете с вашето семейство. Бавно и спокойно. Кучетата и хората говорят на различни езици, така че заедно ще се учите да комуникирате.

Игнорирайте кучето. Когато бяга, за да се скрие от вас, не тичайте след него, за да го вадите изпод леглото. Не му обръщайте внимание и започнете да правите нещо, което ще привлече вниманието му и ще поиска да излезе само. Кучетата са любопитни и социални създания и най-често се отегчават в собствената си компания. Наградете го, когато излезе.

Изглеждайте небрежни. Когато кучето реагира неуместно страхливо, просто продължете заниманията си. Дръжте се спокойно, за да му покажете, че няма от какво да се страхува.

Запознавайте го с нови хора постепенно. Въвеждайте по един  нов човек седмично в живота на кучето ви. Когато се срещнат с домашния ви любимец ги посъветвайте да му предложат нещо за хапване.  Говорете му весело, с нисък и окуражаващ глас, за да го успокоите и да му покажете, че сте доволни от него. Дръжте го на каишка отначало и не го форсирайте, нека да има достатъчно време да се почувства комфортно.

Основното нещо в процеса на  социализация на големите кучета е позитивното отношение. Нека всяко ново преживяване да бъде приятно и наградено с похвала и лакомство.