Развлечения

9 фрази, които никой никога не трябва да изрича

фрази

9 фрази, които никога не трябва да казваме на никого.

Отношенията между хората могат да се оприличат на лист хартия – ако някога го скъсаш, повече никога няма как да го върнеш по начина, по който е изглеждал преди. Независимо колко трудно и пстоянно опитваш. Ето защо си залужава да премислим по два пъти всичко, което изричаме, защото веднъж излезли от устата, думите нямат връщане обратно. Непремислените, но изказани неща биха могли да нанесат почти непоправими щети върху връзката и отношенията между хората. Научете кои са 9-те неща, които при никакви обстоятелства не е разумно да казвате на някого, освен ако не сте готови да понесете последствията от това.

9 фрази, които никой никога не трябва да изрича

  • „Зает/а съм“, „Нямам време да говоря с теб“.

Освен лошо възпитание, тези отговори показват снизходително отношение. Би било много по-добре да се каже нещо подобно на: „Съжалявам, но имам спешна среща, която започва веднага и на която трябва да отида сега. Нека да се обадим един на друг и да обсъдим проблема по-късно“ или: „Нека да обсъдим това елед час. Имам да довърша нещо преди това „

  • „Не се обиждай, но…“

Започвайски с тази фраза, вие предупреждавате събеседника си, че че следващото нещо, което кажете, ще бъде неприятно за него да го чуе. Така че, в крайна сметка, позволявате на човека, с когото говорите, да тълкува това, което сте на път да кажете, като обидно. Веднага, когато почувствате, че тази фраза е на път да премине през устните ви – сменете темата!

  • „Това не е моя работа“, „Не ми плащат да правя това.“

В 99% от случайте, в които изкажете на глас това,  което е най-често срещаният повод за отказ за извършване на работа, ще подразните шефа си и  ще му покажете, че сте безразлични към работата си. Така, че, по-разумно би било да се каже: „Аз имам много неща да правя днес. Кои от тях трябва да направя първо?“

  • „Може да звучи глупаво, но…“

Този „разговорен гамбит“ поставя под въпрос валидността и съдържанието на всички неща, които започвате да казвате още от самото начало. Не си позволявайте да използвате тази или подобни фрази!

  • „Наедрял/а си.“, „Отслабнал/а си.“

Теглото на човек или външния му вид може да бъде чувствителен въпрос за много хора. Често е трудно за някой да приеме промените, които се случват с тялото му, така че коментари от този вид, дори ако са предназначени като шега или дори комплимент, могат да развалят настроението и да създадат конфликт. Много по-добре е просто да се каже: „Изглеждаш страхотно!

  • „Типично за теб“, „Както винаги реагираш като себе си.“

Опитайте се да не слагате етикети на хората. Вместо фрази, които могат да причинят конфликт, намеквайки за нечия личност, опитайте да кажете нещо като: „Това ме дразни, че отново остави чиниите в мивката. Какво можем да направим, за да се избегнат подобни ситуации? „Тъй като сте добавили „ме „, вие привличате вниманието към собствените си чувства, а не към идеята, че поведението на партньора ви е лошо. Това ще бъде стимул за него да преодолее нещо, което ви разстройва.

  • „Изглеждаш чудесно за възрастта си.“

Подобни фрази служат просто като напомняне за възрастта на човека и много често може да звучат като че ли наистина се опитвате да кажете, „В сравнение с други стари хора, ти изглеждаж ОК.“ Отново, и тук е по-добре просто да се каже: „Изглеждаш страхотно.

  • „Ако наистина ме обичаше, щеше…“

Казвайки тази фраза, вие не просто манипулирате някого емоционално, но и го уведомявате, че не ви харесва отношението му към вас. Това едва ли ще допринесе за създаването на силна връзка между вас. По-добре е да се каже, „Аз ще се чувствам по-добре, ако можем да ...“ Най-добрият начин да се запазят по-конструктивни отношения е просто да обясните защо сте разстроена и след това да предложите решение.

  • „Твърде добра си за него“, „Радвам се, че се отърва от нея.“

Дори и ако наистина искате да утешите някого, след като се раздели с партньора си, той или тя може да интерпретира тази фраза като обида към вкуса си, както и за доказателств относно трудностите при развиването на взаимоотношенията. Вместо това, просто кажете: „Това е загуба за него/нея“ – това винаги ще бъде взето много по-положително и изразява състраданието ви за това, което чувстват.

източник:brightside.me