Здраве

Правилното дишане може да промени живота ни

pravilno dishane

pravilno dishane

5 начина, по които правилното дишане може да промени живота ни.

Нали знаете, колко важно е фокусирането върху дишането в йога? Причината за отделянето на толкова внимание върху практикуването на правилно дишане по време на извършването на всяка поза е това, че то може да има изключително трансформиращ ефект върху тялото. Време да събудите мощтта на древното йога дишане! Ето 5 начина на дишане, които могат да променят живота ви, заедно с няколко прости упражнения, които можете да направите точно сега.

Правилното дишане може да промени живота ни

Дишане за намаляване на напрежението.

Начинът на дишането отразява директно настроението към момента. Това означава, че ако сме спокойни и отпочинали, дишането ни е бавно, продължително и равномерно. От друга страна, по време на моментите, в които сме изложени на стрес, поемането на въздух става по-бързо и по-плитко. Дишането по такъв рязък и панически начин просто изостря ситуацията и води до „борба или бягство“ отговор на организма.

Ето защо следващия път, когато се почувствате стресирани, просто атворете очи (ако сте на работа, опитайте се да избягате към тоалетната и да се усамотите в продължение на няколко минути), опитайте да направите дълбоко дишане през носа, докато броите до пет, а след това издишайте бавно през носа и отново броете до пет. Повторете 10 пъти или повече (ако е необходимо). Това е важно, защото дишането, когато е бавно и ритмично, стимулира парасимпатиковата нервна система, което от своя страна намалява сърдечната честота и отпуска мускулите и ума.

Дишане за намаляване на стреса.

Стресът е неизбежен в напрегнатото ежедневие, в което живеем, където всеки сигнал от текстово съобщение, имейл или приложения повишава гореспоменатия  „борба или бягство“ отговор на тялото. Когато сме под стрес, ние сме склонни да поемем плитки вдишвания, които ограничават пълния обхват на движение на диафрагмата. Макар, да не можем да променим всичко това, можем да променим нашата реакция към тези дразнители.  Един от начините, по които можем да направим това, е чрез отговора на релаксация. Това е техника, въведена от д-р Хърбърт Бенсън от Медицинското училище в Харвард през седемдесетте години. Тя може да бъде постигната по много начини, включително медитация и йога, но общ фактор във всички тези техники е дълбокото коремно дишане.

Следващият път, когато почувствате, че нивата на стреса започват да се покачват, поставете едната си ръка на корема си и поемете дълбоко въздух през носа, докато броите до четири, усещайки повишаването на корема в ръката си, а след това издишайте докато  отново броите до четири, чувствайки корема напълно изпразнен от въздух. Повторете за една до две минути.

Дишане за по-добър сън.

Техниката  за 4-7-8 вдишвания, въведена от д-р Андрю Уейл,  действа чрез насищане на белите дробове с кислород, като успокоява ума и намалява всякакви натоварвания, които могат да ви държат будни.

Може да я приложите, докато сте в леглото: издишайте напълно през устата, като опитате да направите „свистящ“ звук, след това затворете устата си и вдишайте през носа, докато броите до четири. Задръжте дъха си и бройте до седем, а след това издишайте напълно през устата, докато броите до осем, отново,  издавайки  „свистящ“ звук.

За подпомагане на храносмилането.

Тялото използва кислород за да създаде енергия, така че липсата на кислород може да доведе до дискомфорт в цялото тяло. Едно от основните места, което свидетелства за това са червата, които реагират със симптоми като подуване на корема и спазми. Чрез бавното и правилно дишане се увеличава притока на кръв в цялото тяло, за да се помогне на храносмилателните органи да работят по-ефективно и за ускоряване на метаболизма. Това може също така да помогне за стабилизирането и балансирането на нивата на кръвната захар, което означава, че има по-малка вероятно от преяждане. Дълбоко вдишване се смята, че понижава нивата на киселинност в организма, следователно намалява възпалението.

Дишането може да подобри осъзнаването на настоящето.

Съжаляването за минали неща, както и тревожността за бъдещи, могат да доведат до увеличаването на стреса, тревожността и депресията. Може да правите всяко едно от горните дихателни упражнения, дори и само за кратък период от време, за да се фокусирате върху настоящето само с един прост акт на вдишване и издишване. Забавянето на ритъма и анализирането на „тук и сега“ помага за  управляване на чувствата на депресия и тревожност. Опитайте още днес.

източник:elleuk.com