Развлечения

Как изглеждат мъжете герои в XXI век

geroi

И вие ли се сещате за самоотвержените герои само докато слушате баладата на Енрике Иглесиас „Hero„? Хм, всъщност сещам се и за Бони Тейлър, която още преди повече от 30 години търсеше денем и нощем някои силен и смел мъж, докато пееше „I need a hero„. Какво стана с тези храбри и прекрасни мъже, които винаги спасяват самотните дами в беда? Киното измисля по един такъв образ на всеки няколко години, но какво от това? Разни мутирали типове в смешни костюми се борят за измислени каузи…Повече ефекти, отколкото смисъл.
Моделът за силен и привлекателен мъж, за който мечтае всяка жена се променя през вековете. И докато преди столетия това са били принцовете и храбрите войни, които са символизирали мъжките добродетели като чест и достойнство, а действията им са били подчинени на идеали и ценности, как да разпознаем съвременните истински мъже, които не притежават дворец или кон?
Истината е, че макар и далеч от бойното поле и синята кръв във вените има неща, които винаги ще си останат привлекателни за жените. Те като че ли остават непреходни във времето. Всяка една жена винаги в търсила от мъжа до себе си опора, сигурност и отношение. Това са нещата, с които може да я спечели мъжкарят – не със силните си мускули, които използва за да се перчи, вместо да я защитава. Не със скъпите си дрехи и кола, които използва, за да впечатлява другите жени и приятелите си, вместо да инвестира средствата в създаването на дом и семейство, нито с наследството, за което са се трудили мама и татко и което той с лекота харчи, защото е „голям пич“…
Да, напомпаната физика, лъскавият автомобил, добре оформената прическа и марковите дрехи може и да са грабващи погледа в първия миг, но малко след това остават на заден план след добрата хигиена и общите теми за разговор. Какво значение има за колко голям пич се мислиш, ако жената до теб няма с кого да сподели как е минал денят й, често плаче и се страхува от бъдещето?
Всички неща, които мъжът притежава като качества и вещи са ценни във връзката само когато са съизмерими с нуждите на жената до него. Едно добро отношение е много по-ценно от замък или кола. Една близост и доверие са много по-скъпи от меч или мускули в XXI век. На коя й трябва лъскава визия без душа и ум или коремни плочки и бицепси, които не могат да предложат утеха и сигурност на нея и децата й? Такива, които се чувстват по-силни, когато я обидят или ударят? Или които давят проблемите си в алкохол и фриволни флиртове, защото това е мъжкарското поведение, което им вдига самочувствието? Какво стана с героите на нашето време?
Нашите рицари без доспехи, крале без корони и войни без мечове днес са нашите най-добри приятели, нашите партньори, които рамо до рамо с нас помагат както в отглеждането на поколението, така и в домакинските задължения и емоционалните нужди. Съвременните мъже, които нямат възможност да се доказват на бойното поле, имат възможност да го направят на друг фронт. Ние не се нуждаем от герои, които да ни разказват как са победили драконите, а от герои, които са победили егоизма, лицемерието и лъжите. Такива, които ни карат да се чувстваме като кралици и музи. Да ни вдъхват увереност, спокойствие и вяра в бъдещето. Да ни карат да виждаме хубавите неща в света и да бъдем горди майки на децата им. Ето такива са героите на XXI век – доверени приятели, верни съпрузи и грижовни бащи.

Не я знам Бони Тейлър дали успя накрая да намери своя герой, нито що за герой може да е Енрике, но знам, че всяка жена има нужда от своя герой. И не трябва да се примирява с нищо по-малко. Трябва да направи сина си такъв. Трябва да промени мъжа до себе си и да му покаже колко лесно е да си нечии герой по съвсем цивилизован начин и без да спасяваш всеки ден планетата от невидима заплаха.