Книги

Вдъхновяващи биографии за 2014 г Даян Кийтън

vdahnovqvashti biografii za 2014 daqn kiitan

vdahnovqvashti biografii za 2014 daqn kiitan

Представяме ви поредната от серията вдъхновяващи биографии за 2014 г на Даян Кийтън. Била е муза на Уди Алън, любима на Уорън Бийти, любовница на Ал Пачино. Но за никого от мъжете си не е казала „обичах го“. Никога не е получавала предложение за брак. „Митът за старата мома е пълен боклук“ ще ви каже Даян Кийтън. И ще ви залее с обезоръжаващия си смях. А вие ще трябва да й повярвате – на 65 години, без мъж до себе си, тя е щастлива. Защото й харесва да е сама.  Но в тази книга ще намерите нещо много повече от подробности за живота с тези знаменитости. „Някога пак“ е майсторски написана, проницателна и истински покъртителна книга за семейството и приятелството. Но преди всичко това е ода за отношенията майка – дъщеря, в която Даян Кийтън говори със съкровена любов за своята майка, Дороти Хол (починала през 2008 г.), чиито дневници са вплетени в текста.

Ако сте почитател на Даян Кийтън, ще й се възхищавате дори още повече след като прочетете „Някога пак“. А дори и да нямате представа коя е тя, ще се насладите на една трогателна и забавна история. Тази книга е опит да събере спомените на нейната майка и нейните собствени спомени за животите им в нещо, което е много лично и в същото време – любопитно, защото, разбира се, тя не избягва дори от жълтините в личния си живот.

Вдъхновяващи биографии за 2014 г Даян Кийтън

Младата актриса от Калифорния влиза шеметно в киното с роли в „Кръстникът” и „Ани Хол”. Уди Алън се влюбва светкавично в нея, тъй като си падал по „невротични момичета”. Тя пък се е влюбила в него още докато го е гледала по телевизията. Връзката им изтраяла само пет години.

Кийтън, която не е класическата холивудска красавица, пленява публиката с лъчезарната си усмивка и с умението си да казва по свой начин филмовите си реплики, които никога не можела да запомни дословно. За себе си актрисата скромно казва, че дори на млади години не е била красива и това й било тежък комплекс още от 11-годишна.

Паралелно с кариерата си тя водила люта петгодишна битка с булимията, която тогава все още не била описана като психическо разстройство и жертвите й били оставени да се спасяват поединично. Дали това се е отразило на връзките й с мъжете и до решението й в крайна сметка да не се омъжи за нито един от тях – отговорът е в книгата.

През 80-те Кийтън излязла на пет срещи и с основателя на „Епъл” Стив Джобс. Проблемът обаче бил, че той говорел единствено за работата и компютрите си.
Актрисата определя Ал Пачино като разкошен и признава, че го изгубила, след като му поставила ултиматум да се женят веднага или да се разделят. „Избрах грешен път”, съжалява тя.

Уорън Бийти – друга нейна голяма любов, веднъж зарязал всичко и се качил на самолета с нея, само защото била много изнервена и изпитвала страх от полета.
Последната й любов – Джак Никълсън, я връхлита по време на снимките на романтичната комедия „Невъзможно твой”, но двамата остават просто добри приятели. „До ден-днешен ми липсва Уди и той го знае”, признава Кийтън.

След неуспехите да създаде семейство актрисата осиновила две деца – дъщеря й днес е на 15, а синът й на 10 години. В интервю тя казва за майчинството: „Съжалявам, но това е по-хубаво от всички фантазии на любовта. Това е истинската любов. Това е най-хубавото нещо на света”.

Даян Кийтън  „Някога пак“

Винаги казвам, че моят живот е семейството, и това е истината“ – така започва тази вълнуваща мемоарна творба, подписана от филмовата легенда Даян Кийтън.

„Някога пак“ се чете като дневник на обикновена жена, която ненадейно е станала кинозвезда. Тя сякаш не вярва особено на това, което й се е случило, но то е факт“, отбелязва „Лос Анжелис Таймс“. Обявена за една от най-добрите книги на 2012 г., „Някога пак“ е нещо повече от автобиография на забележителна жена с неподправен чар. Това е топло, забавно и съкровено четиво, пресъздаващо атмосферата в обикновеното американско семейство с типични американски мечти.

Ето какво научих. Сега скоро ще стане Някога. Някога не може никога да стане Сега. Не можем да запазим миналото, нито да разгадаем загадката на любовта. Но според мен си струва да се опита“, насърчава ни голямата актриса.