izbelvane zabi hrani polirane

Ще ви покажем няколко естествени начина за избелване на зъби чрез храни. Зъбите ви не са толкова бели, колкото ви се иска да бъдат? Заобиколени сме от доста храни и напитки, които ги оцветяват. Основният вредител е кафето, червеното вино, червените боровинки и безалкохолните газирани напитки. Ето я магията на плодовете, зеленчуците и ядките.

Избелване на зъби чрез ядки

izbelvanezabi hrani qdki polirane

Ядките, както и ябълките предизвикват слюноотделянето и така започва естественото почистване на устата от бактериите. Грапавата им повърхност и твърдата им структура могат да помогнат за премахването на малки петна от зъбите.

Магически плодове и зеленчуци

izbelvane na zabi s harni qbalki

Една  ябълка на ден ще ускори процеса на избелване на зъбите ви. Този плод се превръща в магически, защото премахва бактериите от устата, а това означава по-здрави зъби. Хрупкавата им структура и водното им съдържание предизвикват слюноотделяне. По този начин се премахва плаката и зъбите се избелват.

izbelvane zabi hrani zelenchuci pochistvane

Суровите зеленчуци са богати на фибри. Понеже са леко твърди, те се търкат по повърхността на зъбите. Броколите и карфиола премахват нечистотиите, натрупани около зъбите. Друга полза, която можете да извлечете е, че високото съдържание на желязо в тъмните зеленчуци благоприятства изграждането на тънък предпазен слой върху зъбите. Този слой ще ги предпазва от разрушаване на емайла. Газираните напитки обикновено имат това свойство да го рушат. Дъвченето на твърдата целина предизвиква отделянето на слюнка, която по естествен начин полира и избелва зъбите.

izbelvane zabi gabi hrani

Гъбите съдържат полезно за зъбите вещество наречено лентинан. То спира развитието на бактерии, които биха образували кариес. Ако не харесвате много гъби, пробвайте да ги запържите или задушите, за да промените вкуса им. И докато си похапвате гъби, стойте далеч от соевия сос. Знаете защо нали?

izbelvane zabi hrani iagodi

Любимият на доста хора плод – ягодата. Ягодите съдържат киселина, подобна на тази в ябълките, която по естествен начин премахва петната по зъбите и ги избелва. Ягодите могат да направят чудеса с вашите зъби. Специалисти препоръчват за по-голям ефект да смесите пюрирани ягоди с паста за зъби и да четкате със сместа.

izbelvane zabi hrani luk

 

Лукът може и да създава лош дъх, но всъщност е доста полезен, понеже съдържа антибактериални вещества. Ще предпазите устата си от плака по естествен начин. Лукът е най-ефективен в сурово състояние, затова се опитайте да го включите в храната си – сандвичи, салати и други (когато мястото и компанията позволяват, разбира се).

izbelwane na zabi s citrusovi plodove

Отново заради киселината, която се съдържа в цитрусовите плодове, избелването на зъбите става по-лесно. Киселината предизвиква и повече отделяне на слюнка, както вече споменахме. Ананасът е малко по-специален, защото той съдържа ензима бромелаин, подпомагащ премахването на петната.