песни за Баба Марта

Тези песни за Баба Марта ще зарадват всички малчугани. Забавните видеоклипчета ще им харесат. Помогнете им да ги научат, за да могат да поздравят всички роднини и познати по начин, по който само децата могат да го направят – искрен, забавен и запомнящ се.

Българската традиция да се правят пожелания за Баба Марта съществува от много години. Запазена е и до ден днешен, за да може хората да си пожелават здраве и успех. В сайта на LAZARA може да намерите колекция с уникални картички за Баба Марта, с които да поздравите приятелите и близките си, на които не можете да вържете лично на ръката мартеница от бял и червен конец.

Песни за Баба Марта

Всяка година на Първи Март се празнува Баба Марта в България вече над 1000 години. Празникът символизира отминаващата зима и идващата пролет. Всеки подарява или завързва на ръката на хората, с които общува мартеница, направена от усукани бяла и червена прежда. Белият цвят символизира чистотата и честността, а червеният – живота, страстта и сърдечното приятелство. Според поверието, Баба Марта помага на този, който я носи и го пази здрав. Ръчно изработените мартенички се носят до 22 Март, когато настъпва астрономическата пролет. Някои я закичат на цъфнало дърво, когато видят летящ в небето щъркел.

Съществуват вече много модификации на първоначалните образи на Пижо и Пенда, които представяни като бяла и червена кукла от прежда. С годините моделите мартеници станаха безброй, като позволяват на традицията да се запази, но предоставят разнообразие от дизайни за всеки вкус. Мартеницата се е превърнала в символ на мир и любов, на здраве и щастие.