Развлечения

Песни за Баба Марта

pesni za baba marta

pesni za baba marta

Тези песни за Баба Марта ще зарадват всички малчугани. Забавните видеоклипчета ще им харесат. Помогнете им да ги научат, за да могат да поздравят всички роднини и познати по начин, по който само децата могат да го направят – искрен, забавен и запомнящ се.

Българската традиция да се правят пожелания за Баба Марта съществува от много години. Запазена е и до ден днешен, за да може хората да си пожелават здраве и успех. В сайта на LAZARA може да намерите колекция с уникални картички за Баба Марта, с които да поздравите приятелите и близките си, на които не можете да вържете лично на ръката мартеница от бял и червен конец.

Песни за Баба Марта

Всяка година на първи март се празнува Баба Марта в България вече над 1000 години. Празникът символизира отминаващата зима и идващата пролет. Всеки подарява или завързва на ръката на хората, с които общува мартеница, направена от усукани бяла и червена прежда. Белият цвят символизира чистотата и честността, а червеният – живота, страстта и сърдечното приятелство. Според поверието, Баба Марта помага на този, който я носи и го пази здрав. Ръчно изработените мартенички се носят до 22 Март, когато настъпва астрономическата пролет. Някои я закичат на цъфнало дърво, когато видят летящ в небето щъркел.

Съществуват вече много модификации на първоначалните образи на Пижо и Пенда, които представяни като бяла и червена кукла от прежда. С годините моделите мартеници станаха безброй, като позволяват на традицията да се запази, но предоставят разнообразие от дизайни за всеки вкус. Мартеницата се е превърнала в символ на мир и любов, на здраве и щастие.


Inline
Inline