длъжен ли е мъжът да плаща вместо жената

Длъжен ли е мъжът да плаща вместо нея? Има ли правила – кой да плаща на първата среща и какви са традициите при поеманията на сметките?

В ерата на борбата за равенство между половете, отговорът на въпроса дали мъжа трябва или не трябва да плаща за жената, то е очевидно: за какво става дума. Дали когато жените са равни във всяко едно отношение, а и понякога печелят повече от мъжете и като цяло, не се нуждаят от финансова подкрепа? Не надживяхме ли този древен стереотип? Най вече като се замислите, взаимоотношенията – романтични, приятелски или бизнес – не е задължително да са обект на сухата логика. Те са винаги игра, в която правилата са колебливи и променящи се. А и традициите имат и своите отклонения.

Длъжен ли е мъжът да плаща сметките все пак?

длъжен ли е мъжът да плаща

Културен Дисонанс

В известната американска комедия “Виж кой говори”, ухажорът на главната героиня е с погрешното убеждение, че тя е еманципирана Мис Independent. И за това не смее да отваря вратата пред нея, да плати вечерята и дори да купи билети за кино – за да избегне гнева на ревностната феминистка. Шегата настрана, но подобно поведение днес от мъжете може да се очаква, особено ако сте от различни страни – чуждата култура третира въпроса за парите малко по-различно, отколкото българските традиции. Така че, американците не виждат нищо лошо в това една жена да плаща за себе си, европейците твърде често разделят петдесет на петдесет, и много често това е заради жените, които по този начин демонстрират своята независимост. Така че, ако мъжът изведнъж не предлага да плати кафето ви, не правете изводи, че е с лоши маниери или още повече, че той не ви смята за симпатична. Може просто да действа в съответствие с обичайните правила и не иска да ви обиди.

Кой плаща на първата среща?

Плащането на сметката на първата среща традиционно се смята за прерогатив на силния пол и това не е само въпрос на етика. Дори и в модерната епоха за равенство между половете, мъжете искат от първата среща да демонстрират своята надеждност и отговорност, и заплащането на вечерята е една от възможностите да го направят. Не ги лишавайте от това удоволствие, особено след като тази част на запознанството може да каже много за вашия партньор: например, ако оценявате щедростта на един човек, не бихте харесали някой, който като види сметката, започва на глас да се оплаква от високите цени на ресторанта или от алчност отказва да остави заслужения бакшиш на сервитьора.

На среща с приятели

Спонтанните приятелски събирания обикновено са за сметка на “прекарания”, но ако някой упорито иска да му позволите да плати сметката, не се отказвайте и не приемайте този жест осъдително – повярвайте ни, за приятеля ви ще бъде искрено удоволствие да бъде в състояние да се държи като джентълмен, дори ако това което ви свърва са само приятелски отношения. Що се отнася до бизнес срещите, бизнесът има своите собствени закони, различни от романтичните и приятелските, и дори в малките неща, включително и финансовата, се заслужава да се внимава. Бизнес вечерите, обикновено са заплащани от канещото лице, дори ако тя е жена, а гостът е мъж. В повечето случаи мъжът, следван от добрите нрави, предлага да сподели разходите или да плати сметката в пълен размер – но това е точно случаят, когато на красивият жест трябва да се откаже.

Вие сте отдавна заедно

Всяка двойка има своята собствена фискална политика, по своя преценка и няма уникално правило, а и не може и да има. Някои имат традиционната теория, че “парите вкъщи” – задължението трябва да носи мъжът, а жената трябва да бъде просто домакиня и вдъхновение, но не и да работи. Напротив! Изглежда, че през XXI век има много красиви жени, които не могат да бъдат ограничени до печката и пералнята и те могат (и трябва) да се стремят към независимост и да осигуряват семейството, заедно с любимия си. Статистиката, обаче, показва, че в 60% от случаите мъжете поемат разходите, свързани със съвместните развлечения и пътувания. В допълнение, 40% от мъжете (в сравнение със само 18% от жените) са заявили, че напълно плащат всички битови разходи, възникнали в семейството. Дали да следвате общата тенденция или да създадете своите собствени правила – вие решавате.