Как да съхраните зимните си дрехи

kak da sahranim zimnite drehi

kak da sahranim zimnite drehi

Няма по-хубав ден от този, в който осъзнаете, че не се нуждаете вече от дебелите палта, вълнените пуловери и тежките ботуши. Но знаете ли как да съхраните зимните  си дрехи? Вероятно смятате да ги захвърлите в дъното на гардероба, където да стоят през следващите няколко месеца, но това съвсем не е добра идея. Все пак, когато времето отново стане студено, ще искате да ги облечете и да изглеждате добре, нали?

10 начина как да съхраните зимните си дрехи правилно

sahranenie zimni drehi

1. Първо почистете всичко много добре

Най-големият и ефективен съвет е да изперете и почистите максимално добре всички зимни дрехи и обувки, преди да ги приберете за следващия сезон. Може и да ви изглежда досадно, но насекомите и молците в гардероба се привличат естествено от ежедневните аромати като парфюм, храна, дим или дезодорант.

2. Премахнете всичко пластмасово от дрехите си

Никога не съхранявайте дрехите си в затворени найлонови чували. Те задържат влагата, а тя може да остави петна, да предизвика пожълтяване на плата и лоша миризма за дълго.

3. Купете си пластмасови калъфи

Онези вакуумиращи се торби от рекламата може да бъдат много полезни в този момент, но според  експертите, изтегленият въздух от тях с прахосмукачката изсушава облеклата. Тъканите имат нужда да дишат, за това този вариант е подходящ за неделикатни неща като тениски, дънки, вълнени пуловери или полиестер.

И още няколко неща за дебелите дрехи

zimni drehi sahranenie

4. Опаковайте деликатните материи отделно

Дрехите от органза, коприна, кашмир или други специални за вас неща трябва да съхранявате в 100% памучни чували, увити преди това в екологично чиста хартия.

5. Не закачайте пуловерите

Това може да развали формата и плетката им. Приберете ги сгънати в торби от плат, като поставите най-тежките най-отдолу.

6. Относно палтата

Вярвате или не, гардеробите за връхни дрехи е доста ефективен начин за съхранение, когато всяко нещо в него е леко сгънато, а не закачено, особено ако палтата са вълнени, кожени или от еко-кожа. Извадете всичко от джобовете, закопчейте циповете и копчетата и внимателно ги сгънете. След това ги приберете без натиск в кутия, пластмасов кош или чанти за съхранение. По този начин ще запазят формата си и няма да се намачкат.

7. Специална грижа за палтата от естествена кожа 

Ако палтото ви е от истинска кожа с косъм, то ще има нужда от съхранение в пространство с контролирана температура. Най-подходящата за целта е 10 градуса при 50 % влажност на въздуха.

8. Чисто, тъмно, сухо и проветриво

Помнете тези определения, които са задължителни за местата, в които съхранявате зимните си дрехи.

9. Относно ботушите

Последното нещо, което ще искате да съсипете, са велурените или кожените ви ботуши, които като извадите през есента да бъдат деформирани и прегънати, защото са били захвърлени в дъното на гардероба през цялото лято. Вместо това, след като ги почистите, ги сложете да легнат на една страна и ги покрийте отгоре със стара тениска, калъфка или чанта за обувки от муселин. Ако искате да ги съхранявате изправени, сложете вътре цилиндрично парче картон или дърво, което няма да им позволи да се намачкат  и да „клюмнат“, прегънати на една страна.

10. Сложете хартия в ботите

Мушнете хартиени топки с големината на юмрук в ботите, мокасините или затворените обувките на висок ток. По този начин ще изпълните вътрешността им и няма да се намачкат, когато ги поставите в мястото за съхранение.