- Advertisement -
По женски

Как да станат децата ви ученолюбиви и креативни

deca kreativni uchenoliubivi igri

 

kreativni uchenoliubivi deca

„Въображението е по-важно от знанието. Знанието се ограничава до всичко, което знаем и разбираме, докато въображението обхваща целия свят, а там винаги ще има какво ново да се научи и разбере.“

                                       Алберт Айнщайн

Има нещо толкова магическо и красиво, свързано с детството, което за съжаление оставяме на страна и насочваме  внимание към порастването. Как да станат децата ви ученолюбиви и креативни и как родителите да помогнат за създаване на интерес и поощряване на едни от най-важните умения в живота? Творчеството и способността за иновации са нужни за постигане на успех в един свят, който става все по-бърз, по-ласкателен и по-конкурентоспособен. Така че, знаете ли как да помогнете на малчуганите да развиват уменията, от които ще се нуждаят за в бъдеще?

Как да станат децата ви ученолюбиви и креативни

deca kreativni igri uchenoliubivi

Искрено вярваме, че децата се учат най-добре в процеса на игра. И вероятно по този стар и изпитан метод най-лесно може да подготвите децата си с успех. Всички възприемат най-лесно, докато се забавляват и играят, а често най-вдъхновяващите идеи се появяват в спокойните моменти на почивка след интересни занимания. Всъщност, децата извършват наистина сериозна работа, докато играят – влизат в различни роли, представят си какво е да бъдеш майка или татко, представят си как ръководят бизнеса си със своите щандове за напитки и храни. Всички тези привидно забавни занимания са изпълнени с преговори на високо равнище, в които малчуганите учат социални и езикови умения, организирано мислене и съвместна работа. Децата изграждат своята увереност, учейки се на добри решения, иновации и насърчаване на любов към ученето за цял живот. Ето няколко начина, чрез които ще превърнете дома си в забавна среда за обучение:

Съвети за отношение към децата

deca kreativni uchenoliubivi igri

Отделете време за детски игри

Вярвате или не, в напрегнатото ежедневие със претоварен и запълнен график на родителите, те често не осъзнават, че много от децата също копнеят за свободно време. Графикът на децата не трябва да бъде запълнен със спорт, уроци по музика, уроци по математика, писане на домашни и прочие до последната минута. Истината е, че неструктурираната игра е също толкова важна, колкото всички останали занимания. Това може да са форми на рисуване, четене, слушане на музика и други опознавателни дейности, които ги учат на нещата които харесват и им помагат да опознаят себе си.

Приветствайте въпросите

Когато се почувствате претоварени от неспиращите въпроси на вашия малчуган, който постоянно пита „Защо“, от безкрайното му любопитство и нетърпение, опитайте да поемете дълбоко въздух, запазете спокойствие и бъдете благодарни за това, защото тази любознателност  показва високо ниво на интелект. Отговаряйте доколкото е възможно по-подробно и на достъпен за децата език. След време ще се радвате, че сте го направили.

Научете се да говорите позитивно

Критиката оказва разрушителен ефект върху увереността. Покажете на децата си, колко се възхищавате на куража им да правят грешки, да опитват отново, да поемат рискове и да се наслаждават на крайния резултат. Обяснете им, че няма такова нещо като провал, а съществуват просто възможности, с които трябва да решат проблема по различен начин. Когато детето ви покаже ново умение, непременно му обърнете внимание, вижте го и го похвалете. Не забравяйте, че за него вие сте най-големия ролеви модел и макар да не се чувствате като супер-герой, за него сте точно това.

Свържете се с всичките си сетива

Когато децата станат способни да възприемат света с всичките си пет сетива, представете си колко много неща ще забележат и научат. Добър начин да ги развиете под формата на игра е да търсите буболечки, цветя и птици в двора, да докоснат с ръце кората на дърво, да помиришат цвете, да слушат шумоленето на листата. Ако решите още малко да поиграете заедно на вън, може да предложите игра с познаване. Сложете нещо в хартиен плик и помолете детето да познае какво има вътре, само чрез докосване. Или завържете очите на малчугана и го накарайте да определи нещо само по мириса или вкуса му. Продължавайте в този дух и се забавлявайте, докато развивате сетивността на детето си.

kreativni uchenoliubivi deca igra

Ангажирайте се с детето си

Изключете телефона си, оставете на страна списъка със задачи и обърнете внимание на наследника си. Играйте заедно, налейте невидим чай в пластмасовите малки чашки, хапнете парче измислена торта и се забавлявайте. Играенето е свързано с това да присъстваш в момента и да оставиш всички правила и очаквания да излетят през прозореца – на място, където всичко е възможно.

Не разчитайте на играчки и електроника

Не се чувствайте задължени да забавлявате мъничето си или да му давате занимание в ръцете постоянно. От време на време го оставяйте само да разучава предметите, които му представляват интерес. По този начин ще развие способност за иновации и вие може да се изненадате от резултатите по-късно.

Помогнете на детето си да развие гъвкава креативност

Креативността е като мускул – колкото повече се използва, толкова по-лесно става постигането на  невероятни подвизи. За да помогнете на детето да изгради тези умения, окуражавайте формите на изкуство в собствения ви дом. Танцувайте, играйте роли, пускайте различна музика, пейте песни, пишете стихове, рисувайте, чертайте, декорирайте. А извън къщи показвайте на наследника си музеи, произведения на изкуството и пиеси. Обяснявайте му какво точно вижда.

И накрая в заключение ще добавим, да не давате готово решение на децата си, когато срещат затруднения. Опитайте се да ги напътствате, как сами да открият правилният начин за справяне с проблема. Така работи креативността.