krepost carevec veliko tarnovo chudno katche v balgariq

Както е казал великият Иван Вазов: “Опознай родината, за да я обикнеш”, ние българите имаме невероятно красива места, който се намират на територията на нашата държава. Ще ви разходим из 7 чудни кътчета в България, които си заслужава да се видят. А ако случайно все още не сте ги посетили до сега, ви каним на една виртуална разходка, на която ще ви запознаем и историческите факти, като едни добри екскурзоводи.

chudni katcheta v balgariq sedemte rilski ezera

7 чудни кътчета в България

Седемте рилски езера безспорно са една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров. Едно приказно място, което си заслужава да се види. Красотата им привлича  хиляди български и чуждестранни туристи. Седемте езера се намират в Северозападна Рила планина. Те имат ледников произход. Разположени са стъпаловидно в голям циркус, обграден от върховете Сухи чал, Отовишки връх и Харамията. Всяко едно от езерата има собствено име, в зависимост от формата и особеностите си. Разположени в живописни циркуси под не по-малко красиви била и върхове, езерата Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното могат да бъдат обходени и  видяни в 4-5-часова разходка.

chudni katcheta v balgariq chudnite skali

Чудните мостове и още интересни кътчета в България

Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположени са в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката. В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк около 15 м в по-широките части, дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а само на арката – 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

chudni katcheta v balgariq belogradchishki skali

Уникалният природен феномен Белоградчишки скали е скален комплекс с дължина около 30 км и ширина 6-7 км. Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Скалите се издигат като могъщи стражи над малкото китно градче Белоградчик. През 2007 г. Белоградчишките скали бяха номинирани в конкурса „Новите седем чудеса на света” и заеха една от челните позиции.

chudni katcheta v balgariq antichen teatar plovdiv

Античният театър в Пловдив е един от най-добре запазените антични театри в света. Обявен е за археологически паметник. Зрителната му част е амфитеатрална и разделена на два ранга, всеки състоящ се от 14 реда седалки, издялани от мрамор. Те са разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. Двата ранга са разделени с широка хоризонтална пътека. Откъм страната на сцената се издига двуетажна постройка за съблекалня за актьорите със странични крила. Открити са надписи и изящни статуи, които сега са включени в архитектурата на сградата. Античният театър побирал от 5 до 7 хиляди зрители. Сценичната площадка  е висока 3,16 м. с фасада към орхестрата, декорирана с йонийска колонада от мрамор, която е увенчана от триъгълни фронтони.

chudni katcheta v balgariq ivanovski skalen manastir

Ивановският скален манастир е важен религиозен център от XI в. Има запазени множество скални църкви, отделни килии и уникални стенописи от края на XIV век. Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век. По време на Второто българско царство, манастирът се утвърждава, като голям духовен и книжовен център. Надписите по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.