kanal amsterdam lodki sgradi

Амстердам е един уникален град. Въпреки присъствието на хиляди посетители, неговия живот се е запазил автентичен. За да го видите е достатъчно да се разходите по каналните улици или да поседите известно време в едно от многото кафенета в града. Въпреки това има места, които не бива да пропускате по време на посещението ви. Ето го и нашия списък с най-добрите от най-добрите.

Очарованието на холандския град

kanali reka lodki sgradi holandiq

Пръстеновдините канали на Амстердам ще ви дадат усещане за пространство, свобода и мир. Разходката през тези канални е по-добре да я предприемете с един от туристическите круизи или чрез вземане на лодка под наем.

Музеи и други забележителности

amsterdam muzei van gog

В музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum) се помещават около 200 картини и 550 скици, показващи Ван Гог във всичките му настроения. Това най-голямата в света колекция, съчетана със стотици писма от художника, както и избрани творби от неговите приятели и съвременници.

amsterdam oude kerk carkva

Oude Kerk е името на огромна стара протестантска църква с малки къщи, прилепени към страните и. Намира се в  квартала на “червените фенери”. Неговите сгради, особено тези в готически възрожденски стил и осмоъгълната камбанария са били използвани от моряците за да се ориентират.

muzei kralski amsterdam reiks

Кралския Рейксмузей (Rijksmuseum) е най-големият и най-атрактивен музей в Холандия. Посещават го повече от един милион туристи всяка година. Музеят разполага с прекрасна колекция от шедьоври от XVII век. Най-известните от тях са “Нощна стража” на Рембранд, “Доячката” от Вермеер “The доячка” и много други. Тези прекрасни картини отразяват историята и характера на холандците.

Известното кафе на име “Кафяво”, където местните пият бира след работа

amsterdam kafe kafqvo bira

 Една от популярните картини в галерия Scutters (Schuttersgalerij)

galeriq schutters amsterdam

Двукрилният холандски мост Magere Brug, свързващ двете страни на река Амстел

most magere brug amsterdam holandiq

 Морският музей съдържащ стари карти, картини и модели на кораби

muzei korabi

 Морският музей на Амстердам отвън със своя платноход от XVII век

amsterdam muzei scheepvaart platnohod

Begijnhof –  тиха градина, заобиколена от стари къщи, най-старата от тях е No.34

amsterdam park statuq begijnhof

 Стадионът на Амстердам, където често играе местният футболен отбор

amsterdam stadion