Пътешествия

Почивка в Гърция на остров Корфу

ostrov korfu

korfu

Затегнете коланите, този път ще направим едно пътешествие на почивка в Гърция на остров Корфу. Той е красив зелен остров, вторият по големина и най-популярна дестинация в Йонийско море. Бил е собственост на различни народи през своята история, което е причина за космополитния и царствен дух. Туристите има какво да разглеждат и да са все заети с кръстосване на красивите плажове, стигане до манастирите, крепостите и замъци на върха на планината. Корфу е популярен е сред англичаните в южната и северната си част, предимно заради кичозните нощни клубове и жилищни блокове построени през 70-те години. Претъпкан е с ресторанти, които предлагат „happy hour“ и „all-you-can-eat“ закуски. Въпреки това, във вътрешната си част Корфу има села, където старите жени все още носят традиционните черни рокли и чорапи до коленете.

Една незабравима почивка в Гърция на остров Корфу

korfu zabelejitelnosti

Едно от най-известните места на Корфу е Палеокастрица – морски курорт, на който има монашеска общност. Тази странна и рядка комбинация го прави още по-интересен. Туризмът наистина не е засегнал това райско място, така че областта е сравнително непокътната. Манастирът Богородица Панагия е основан през 1225, но сегашните сгради датират от началото на 1700-ната година. Има малък музей, който най-вече е пълен с религиозни книги и статии. В него се помещава скелет на легендарно морско чудовище. Основната атракция тук е чистият пясъчен плаж Палеокастрица с невероятно ясната, топла вода – идеална за плуване. На всеки край на плажа има лодки, които предлагат екскурзии до близките пещери.

Дворецът Ахилион – царствената забележителност на Корфу

korfu zabelejitelnosti

Дворецът Ахилион се намира в живописното село Гастури. Този красив дворец е построен през 1890 г. специално за императрицата на Австрия – Елизабет. Той е служил като лятна резиденция. За съжаление, императрицата почива по доста трагичен начин. Тя е убита през 1898 г. в Женева. Дворецът остава празен в продължение на почти десет години, когато е закупен от Кайзер Вилхелм II на Германия. Дворецът е не само известен със своята архитектура, но и с безупречно поддържана красива градина. За британските туристи тя е интересна, защото е родното място на принц Филип. Филмът за Джеймс Бонд, „Само за твоите очи“ е заснет тук.

Какво друго да посетите на остров Корфу?

plajove na korfu

Корфу има много красиви плажове, но един от любимите на редовните посетители е Миртиотиса. Чарът му е в неговата недостъпност – изолиран и с достъп само от една стръмна пътека. За да стигнете до там ще трябва да ходите в продължение на около 45 минути от село Пелекас. Самата разходка е красива, пресичаща маслинови горички по пътя. От географска гледна точка, плажът е много интересен, тъй като зимните приливи и бури изчистват от предишната година целия плаж, докато пролетните приливи донасят свеж пясък, който замества стария. Плажната ивица е затворена от скали, покрити с борови храсти и мащерка. Някои малки потоци, които достигат до плажа предоставят възможност за хладък сладководен душ.

ostrov korfu

Това е най-емблематичната картина на остров Корфу. Отворете някой пътеводител или брошура за почивка и ще има снимка на Мишият остров или Понтикониси. Това е един много малък остров, осеян с дървета и е само на два метра надморска височина. Понтикониси е дом на манастира Пантократор. Малкият каменен стълб на манастира, който погледнато от далеч изглежда като опашка на мишка, дава и името на острова.

ostrov korfu

Град Корфу е красив район, разделен на стари и нови части. Той е изграден от елегантни имения и красиви дворци от своите колониални дни, когато е бил притежаван от Франция и Великобритания. Изглежда по-малко като гръцки град и повече като италиански, по подобие на Соренто или Неапол. Страхотно място да усетите и получите представа за града е квадратният площад, известен също като Спианада, който е бил планиран от французите и е заобиколен от красиви сгради, Венецианска крепост и дървета. Ако ви се отдаде възможност, посетете сградата Листън построена по време на френската окупация и по подобие на улица Риволи в Париж. Вътре има страхотни ресторанти и кафенета, някои дори твърдят, че са най-добрите в Гърция.

Двореца Ахилион на Корфу, Гърция

pochivka na korfu

Градината на дворец Ахилион в остров Корфу

pochivki na korfu

Емблемите на остров Корфу

korfu plajove

Гледка от плажа Миртиотиса в остров Корфу, Гърция

korfu plajove

Лазурните плажове на Корфу в Гърция

ostrov korfu

Почивка в Гърция на остров Корфу

pochivka na korfu

Девственият плаж Миртиотиса на остров Корфу

korfu plajove

Мишият Остров

korfu gurciq

Мишият остров в Корфу, Гърция

korfu

Градът Корфу на острова в Гърция

ostrov korfu

Поглед отгоре към градът

korfu