кърджали забележителности

Кърджали забележителности – интересни места, които да посетите в града

Град Кърджали е разположен в Източните Родопи, на двата бряга на река Арда. Намира се на около 15 км от древния град Перперикон.  Многобройни са легендите и преданията за Кърджа Али – обикновен човек, военачалник и светия, чието име е взел град Кърджали. Според легендата, когато османците нападнали Родопите по времето на султан Мурад I (1360 – 1389 г.), войските били предвождани именно от военачалника Кърджа Али. Той паднал убит в едно сражение и на негово име било наречено новото селище. Многобройните забележителности в град Кърджали и около него привличат туристи през цялата година. Недалеч от Кърджали има два големи язовира – „Студен кладенец” и „Кърджали”, които са предпочитани места за риболов на хора от цялата страна.

Една от забележителностите на Кърджали е Регионалният исторически музей. Той е построен в началото на 20-те години на ХХ век. Изложените в него културни ценности са събирани в продължение на близо половин век и са разположени на три етажа на обща площ 1300 кв. м. Музеят се намира в красив парк, в който могат да бъдат видени около 30 растителни вида, характерни само за страната.

В Кърджали се намира един от значимите средновековни паметници – храмът „Св. Йоан Предтеча” , реставриран през 2000 година. Той е бил част от средновековен манастирски комплекс от XI-XIV век, когато манастирската крепост става и епископска резиденция.

Друга интересна забележителност в Кърджали  е Художествената галерия, чиято сграда е била построена в средата на ХІХ век с предназначение за турски конак. В галерията се пази уникална колекция от икони на самобитни майстори от Родопите и Тракия, както и художествени произведения на три поколения български художници, графици и скулптори. Сградата е архитектурен паметник на културата.

Манастирски комплекс „Св. Успение Богородично”, състоящ се от църква и манастир, също се намира в града. Интерес за туристите представлява фактът, че в църквата се съхранява частица от кръста на Христос, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 година.

На 15 км от гр. Кърджали пък се намира скалният град Перперикон – един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Свещеният град е уникален в археологичен, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на България и на света. В последните години Перперикон е един от най-посещаваните туристически обекти в страната.

Край с. Дъждовницар, на 10 км северозападно от Кърджали, се намира друга интересна забележителност – скалните ниши. Датировка им ги отнася към периода между 1200 и 550 г. пр.н.е. Скалните ниши имат строго трапецовиден профил с височина 70-90 см и ширина 30-50 см. Толкова е и дълбочината им. Има най-различни хипотези за тях. Според някои това са места, където в древността са били поставяни урни с праха на хора от народа, докато висшето съсловие било погребвано в специално изсечени скални гробници, каквито се срещат на много места в Родопите. Според други нишите някога са имали вратички и в тях се поставяли статуи на божества. Трети твърдят, че младежите, които били посвещавани в орфическия тракийски култ, издълбавали на трудно достъпни места нишите, с което доказвали своето възмъжаване.

На около 17 км от Кърджали се намира пещерата “ Утроба“ , наречена така заради формата й.По стените на пещерата непрекъснато се стича вода, а във вътрешния й южен край е издълбан олтар. Близо до пещерата  е разположен завършен ритуален комплекс от шарапани (скални ниши за вино), датиращи от времето на траките. Виното се е използвало в ритуали в пещерата Утроба.

Кърджали забележителности

кърджали забележителности

Една от интересните забележителности край Кърджали е средновековната крепост Моняк, която е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите. Тя заема високо скално плато, почти непристъпно от запад и юг, на левия бряг на язовир „Студен кладенец“, на около 5-6 км от град Кърджали край село Широко поле.. Простира се на площ от 50 дка. Върхът, на който е построена , се нарича Шеста крепост. Състои се от две части, като външната крепостна стена опасва хълма плътно от север. В западната част е разположен входът, с по една кула от двете страни. Крепостта Моняк се свързва с кръстоносния поход през 1206 г. във вътрешността на Родопите.  През ХІІІ и ХІV век Моняк, както и цялата област Ахридос, е гранична територия между Второто българско царство и Византийската империя. Стратегическото местоположение на твърдината я превръщат в резиденция на областните управители на Ахридос, сред които са и няколко прочути византийски пълководци. Обектът е устроен за туризъм.

Забележителности в Кърджали

кърджали забележителности

На 3 км от Кърджали се намира природната забележителност  в землището на с. Зимзелен. Изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие е интересна забележителност в района. Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 милиона години. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, като на височина са между 0,5 и над 10 метра.

кърджали забележителности

Каменната сватба край село Зимзелен

кърджали-забележителности

Кърджали забележителности – Залез на Моняк

кърджали забележителности

Кърджали забележителности – Язовир Кърджали

кърджали-забележителности

 

 

източник снимки : Евгени Динев stock.evgenidinev.com