parij most na izkustvata katinari

Париж е един от най-красивите градове във света, но и един от най-скъпите. Понеже не всеки има възможността да заплати за посещение на повечето обекти, намерихме и няколко безплатни такива.

Не всичко е пари

parij luvar louvre muzei

Възползвайте се максимално от възможността да посетите някои от най-интересните забележителности в Париж. Всяка първа неделя от месеца можете да влезете без да давате и стотинка в Лувъра (Louvre), Musée de l’Assistance Publique или в Musee d’Orsay.

Безплатни забележителности в Париж

parij Parc de la Villette kino

Гледайте безплатно филм в Parc de la Villette и то на открито. Обикновено функционира през юли и август и всяка година филмите са на определена тематика. Ако не сте склонни обаче да седнете на тревата, винаги има кой да ви вземе 7 евро за наемане на шезлонг.

parij liuksemburgska gradina frenski senat

Разходете се из Люксембургската градина, а именно тази на френския Сенат. Тя е втората по големина в Европа. Създадена е през XVII век и съдържа много паметници, фонтани и статуи. Дори първият образец на Статуята на свободата, създадена от Фредерик Бартолдисе намира там.

parij stenata na liubovta

Ако стомахът ви се свива при мисълта за романтична снимка, значи определено трябва да посетите Стената на любовта в Монмартър. Понеже Париж е градът на любовта, не е изненадващо, че този стенопис съществува. Върху него е изписано “обичам те” на стотици езици. Стената е плод на въображението на Frederic Baron, който започнал да събира надписи “обичам те” през 1992 г., след което се съюзява с художника и калиграф Клер Кито, който е изобретил стенописа.

parij bazilika sakre kior sacre coeur

Не далеч от тази стена е блестящата бяла Сакре Кьор (базилика построена в романо-византийски стил), един емблематичен парижки символ, който също може да се посети безплатно.

katedrala notre dame de paris

Посетете катедралата Notre Dame de Paris. Тя е една от най-популярните забележителности. Архитектурата и интериорът и са удоволствие да се видят.

grobishte parij Père Lachaise

Най-голямото парижко гробище Père Lachaise е също безплатно. Там почиват някои от най-известните личности, като Georges Rodenbach Джим Морисън.

В музея на Бранкузи ще придобиете представа за модерните скулптури, които е създал

muzei brankuzi skulpturi

Озеленена пешеходна алея на мястото на стара железопътна линия

Люксембургската градина пред френския Сенат в Париж

parij liuksemburgska gradina

 Моста на изкуствата

most katinari parij

 Музей Musee d’Orsay

Musee d'Orsay parij