Пътешествия

Почивка в Турция на Анталия – какво трябва да видим?

antaliq

pochivka v antaliq

Представяме ви поредното ни предложение за почивка в Турция, този път на Анталия. По брега на Анталия има безброй плажове, които да задоволят и най-големите изисквания. Тук ще намерите множество хубави хотели и ресторанти. Тези, които искат да разнообразят традиционната почивка на плажа, могат да се отдадат на културен туризъм  с екскурзии до останките от античните градове и другите красиви места и забележителности  в района.

Почивка в Турция на Анталия – забележителности и история

antalia turciq

Не пропускайте да разгледате всички интересни места, по време на вашата почивка в Турция на Анталия. Днес курортът е смесица между модерен метрополис и старомодно малко градче. В Калейчи (стария квартал), туристите могат да усетят истинската Анталия. Това е оазис с малки джамии и реставрирани дървени османски къщички. Пристанището на Анталия е прекрасно място за почивка и отмора, можете да се наслаждавате на прекрасната гледка и лодките в някое от множеството уютни кафета и барове.

pochivka v antaliqПортата на Адриан е най-живописната порта, която води до Калечи. Построена през 130 г., в чест на посещението на римския император Адриан в града, портата е най-голямата сред всички укрепителни входове и е единственият  сред тях, оцелял до днес. Построена е по модел на римската триумфална арка, с три свода, декоративни мраморни колони и украсен таван. Ще забележите дори следите от колесниците, преминавали през портата, но внимавайте – някои са толкова дълбоки, че рискувате да си изкълчите глезена. Двете кули отстрани на монумента са от различни периоди – южната е от римско време, а северната е от времето на селджукските турци.

pochivki v antaliq

Водопадите на река Дюден – изумително красивата водна феерия се излива във водите на Средиземно море на 12 км североизточно от Анталия. Гледката си заслужава да бъде видяна, а единственият начин да й се насладите пълноценно е с кратка морска разходка. Водите на река Дюден се спускат от по-високо разположено  плато на планината  Тавър върху по-ниско плато, което е в непосредствена близост до Анталия. Поради наличието на твърди съставки във водата, високо количество на вулканичен туф и минерали се е формирало речно корито, което наподобява на пещера под водата.

Почивка в Анталия –  опознайте наследството  от древността

pochivka v antaliq

Град Перге се намира на около 17,5 км източно от Анталия. Тук на много голяма площ можете да видите римски театър, огромен стадион и няколко улици с колони, датиращи от дните, когато апостол Павел спрял тук по време на първата си мисия. Понякога споменаван като “Перга“ или “ Пергай“, древният град се счита, че датира от 4-век пр. Хр,  дори от по-рано. Градът е разположен  върху висок хълм, който се намира извън Анталия. Той е имал голямо значение по време на Римската империя и се вярва, че е бил дом на най-старите християнски общества в Мала Азия. Прекрасните древни руини и археологически атракции, с които той разполага,  заслужават да се видят.

antaliq zabelejitelnosti

Ако вземете трамвая от Портата на Адриан ще стигнете директно до един от най-големите турски музеи, разположен в близост до плажа – Археологическият музей на Анталия. Разположен върху площ от 7 000 кв.м., разпределен в 13 изложбени зали и открита галерия, музеят ви предлага над 5 000 експоната (и съхранява още над 25 000), които ще ви върнат назад в миналото чак Памфилия. Сградата функционира от 1972 г., но самият музей е открит още след Първата световна война, местейки се в различни обществени постройки. В сегашния си вид е след голяма реставрация в периода 1982 – 1985 г., която целяла да добие по-модернистична визия, която да хармонира с обкръжаващата го среда.

antaliq zabelejitelnosti

Известният античен театър, който датира от древни времена и единствен е със запазена сцена се намира в градчето Аспендос, което е 18 км от Анталия. Театърът има капацитет от 20 000 души и не е разрушен, защото селджукските турци са го използвали като място за живеене. Античният театър  се използва и до днес, като всеки посетил го остава изненадан от акустиката му. През 20-те години на ХІХ век Кемал Ататюрк решава, че театърът трябва да бъде обновен.

antaliq zabelejitelnosti

Аквапаркът “Дедеман“ има репутацията на най-големия воден парк в целия Среден Изток и е идеалният избор за почивка на цялото семейство. Той разполага с огромен брой внушителни водни пързалки, а също така и с приятни кътчета, подходящи за релаксация, плаж и вечеря.

antalia turciq

Анталия – една от най-популярните дестинации за почивка в Турция – е столица на провинцията, носеща същото име и изобилства от туристически атракции. Анталия е известна с богатата селекция на забележителности, интересни места, красиви крайбрежия и изключително привлекателните си средиземноморски плажове. Прекарайте една незабравима почивка там!