Пътешествия

Почивка в Турция на Кушадасъ – птичият остров

pochivka Turciq Kushadasi plaj

Kushadasa

Изживейте една незабравима почивка в Турция на Кушадасъ – град, разположен на брега на Егейско море. Буквално преведено името на града означава „Птичи остров„. Предполага се, че името му идва от малкия скалист остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище в града. Друго обяснение е, че по време на сезонните миграции на него се събират хиляди птици. Старите къщи по крайбрежието, някои от които превърнати в приятни кафенета и чистите плажове, създават неповторима атмосфера.

Кушадасъ – птичият остров крие интересни забележителности

Kushadasa

Кушадасъ в Турция предлага чисто синьо море, красиви плажове и исторически забележителности. Той е сред най-предпочитаните дестинации за всички туристи, които искат да се насладят на една перфектна почивкаВ миналото островът е имал важна функция за отбраната на сушата – на него са били разположени военни бази на османците и венецианците. Днес има важна функция за развитието на туризма като една от основните забележителности на Кушадасъ. Птичият остров е свързан със сушата чрез мост и е много лесно да се стигне до него.  Целият е ограден от византийска крепостна стена, известна като Пиратския замък – в миналото е използвана за предпазване от пиратски нападения. В стената му е вграден малък музей.

Kushadasa

Макар и да е един от най-модерните курорти в Турция, Кушадасъ всъщност е изключително древен град. Не се знае точното време на създаването му, но за негови основатели се смятат йонийците. Преди е носел името Неополис и е бил едно от най-важните пристанища, свързващи Анадола с моретата. Днес, останките от Неополис, се намират на малък полуостров срещу остров Гюверджин.

Kushadasa

Кушадасъ пази следи от древното си наследство. Тук се намира един от най-внушителните кервансараи, съществували в Османската империя – Йокюз Мехмет Паша. Построен е между 1615 и 1618 г. от великия везир и управител на египетските владения на Османската империя Йокюз Мехмет паша. В продължение на векове, приличният на крепост керванасарай, е подслонявал гостите на Кушадасъ и, ето че това прави и днес – превърнат е в луксозен хотел.

Kushadasa

Дело на Йокюз Мехмет паша е и завършената през 1618 г. джамия Калеичи. Кушадасъ някога е бил опасван от здрави крепостни стени, които успявали да го запазят от нападения по суша и море. Днес е запазена част от тях, включително и една от някогашните три порти.

Kushadasa

Един от най-добре запазените антични градове в Средиземноморието, Ефес е витрината на егейската археология в Турция. Неговите обширни и внушителни руини свидетелстват за древната му роля като столица на римската провинция Азия. Днес една дълга и павирана с мрамор улица, минава покрай частично възстановени сгради, като Големия театър  и красивата двуетажна библиотека на Целз – една от най-големите библиотеки и най-изящните оцелели сгради от античността. Храмът на Артемида е смятан за едно от чудесата на древния свят. Останали са само основите му, но по времето на апогея на Ефес през 365 г. той е бил четири пъти по-голям от Партенона в Атина, с гора от 127 мраморни колони, крепящи 18-метров покрив.

Забавления на Кушадасъ

Kushadasa

Аквапарк Адаланд в Кушадасъ е най-големия воден парк в Европа, предлага различни забавления, специално създадена изкуствена река за рафтинг, делфинариум, както и възможността туристите да се насладят на подводния свят, наблюдавайки обитателите му от безопасно място.

Изкушение, за посетителите в аквапарка, са множеството водни пързалки, басейни, ролби, атрактивна водна дискотека, боулинг, водни спортове и блъскащи се топки. Аквапарк Адаланд предлага изобилие от удоволствия както за малки, така и големи.

Kushadasa

Националният парк (Milli Park) предлага спиращи дъха гледки, изключително разнообразие на флора и фауна и кристално чисти плажове с гледка към остров Самос. Идеално място е за пикник сред природата – обграден от гори и плажове. Независимо дали ви харесва туризма по планинските пътеки или искате да лежите на плажа релаксирайки, националния парк е едно малко кътче от рая. Това е страхотно място, където можете да се гмуркате със шнорхел или да се насладите на пикник на един от четирите основни плажове.

Kushadasa

Остров Самос  носи прозвището Вечно зеленият остров“ – ще разберете защо, едва след като го посетите. Това, с което китното местенце може да се похвали, определено е виното! Още от древността е прочуто самоското вино – конкретно бялото, чиято сладка жилка му е печелила слава през годините. Другата напитка, известна като „запазена марка“ на този остров, е узотоЙокаринис“. Пригответе се да вкусите и едни от най-вкусните бадеми и до съвършенство приготвените сушени кайсии, които също са сред специалитетите за този гръцки рай. На острова има няколко добре запазени манастира с ценни фрески. Близо до светата обител „Панагия Врондиани“ се намира едно от забележителните технически достижения на древността, което е напълно запазено и отворено за посетители -„Траншеята на Евпалинос“ . Остров Самос има живописни плажове, в които се мият кристално сини води, затова не пропускайте да поплувате в тях. Пристанището пък осигурява достъп до лодки, с които спокойно да обиколите наоколо.

Kushadasa

Повече от 20 км крайбрежна ивица предлага отлични условия за плаж и водни забавления, както северно, така и южно от Кушадасъ. Водата е наситено синя и ще ви накара да се чувствате отлично под лъчите на егейското слънце. Кушадасъ разполага с атрактивни плажове, а най-известен и посещаван е Лейдис Бийч. Плажната ивица с дължина от над 600 метра има светъл и нежен пясък с бежови нюанси. Тук обикновено не се образуват големи вълни, а морето най-често е спокойно. Покрай плажната ивица преминава крайбрежната алея, която е популярно място за разходка на туристите, особено в по-приятните и по-прохладни следобедни часове. Самата крайбрежна алея е оцветена в нежен розов цвят.

Kushadasa

Толкова много места могат да се посетят, толкова много неща могат да се видят, че времето едва ли ще ви стигане. Но винаги има възможност да се върнете за следваща почивка в Турция на Кушадасъ. Отново и отново, защото Турция пленява и пристрастява!

Kushadasa