Пътешествия

Почивка в Турция на Мармарис

pochivka Turciq Marmaris

Marmaris Turciq

Представяме на вашето внимание поредната привлекателна дестинация за почивка в Турция – на Мармарис. Това е важен пристанищен град на средиземноморското крайбрежие на Турция. Той се намира на брега, където се срещат Егейско и Средиземно море. Водата е кристално чиста, а планинските склонове са покрити с борови гори. От малко рибарско селище в миналото, днес, Мармарис се е разраснал до един от най-големите турски курорти. В Мармарис има разнообразие от водни спортове, няколко планински маршрута, по които може да се разходите, както и много възможности за екскурзии из крайбрежните селца.

 Почивка в Турция на Мармарис – история и забележителности

Marmaris Turciq krepost

В Турция на Мармарис, от години, е любимо място за почивка на много българи. И това не е случайно – красивото крайбрежие, богатият избор на хотели, множеството любопитни места наоколо, до които можете да достигнете по суша и вода, са причината мястото да се сдобива с нови и нови почитатели. Малката крепост, намираща се на пристанището, е построена през 1522 г. Днес е възстановена и си заслужава да я разгледате, дори само заради гледката, която се разкрива към Мармарис. В музея на крепостта има древни предмети и средновековни оръжия.

Turciq Marmaris skalni grobnica

От Мармарис, можете да поплавате с лодка по делтата река Далян и да разгледате древните ликийски скални гробници, покрай които ще минете. В района на делтата на реката има и кални бани с лечебна кал, както и красив плаж.

Turciq Marmaris ostrov Rodos

Една от интересните допълнителни екскурзии, които се организират по време на почивките в Мармарис е посещение на най-близкия гръцки остров Родос. Там може да се види прочутия Родоски колос – статуята на Бога слънце, едно от седемте чудеса на древния свят.

Turciq Marmaris ostrov Djenet

Остров Дженнет буквално означава „Райският остров“, въпреки че на практика е полуостров, до който обаче не може да се стигне по суша. На острова има пещера, чийто единствен вход е откъм морето. Качете се на някоя от лодките, които се намират на крайбрежието до центъра.

pamukkale Turciq

Памуккале е красиво и вълнуващо природно място, което е уникално със своите приказни замайващо бели вкаменени каскади. Името му означава “памучен замък”, което идва от образуването на бели замъци под действието на минерални варовикови извори. Те са с температура 35 С и много богати на калции, което има положителен ефект за хора с проблеми на кръвообръщението, нервната система, сърцето, ревматизъм и кожни заболявания. Не трябва да пропускате възможността да “поплувате” в древността завещана в някои от минералните бани.

Почивка в Турция на Мармарис – водни забавления

pochivka Turciq Мarmaris vodni zabavleniq

В Мармарис много лодки и корабчета предлагат круизи и разходки в околностите. Някои от тях са all inclusive – с включени неограничени напитки и храна на борда. Ще изкарате един незабравим и спокоен ден по време на вашата почивка там.

Turciq Marmaris aquapark

Вдигнете адреналина си на водните пързалки и се забавлявайте в този невероятен Аквапарк! Мястото предлага прохладна обстановка и обещава дълги часове на релакс и водни атракции.

Turciq ostrova na Kleopatra

Едно от най-популярните еднодневни пътувания от Мармарис до Островът на Клеопатра. С лодка ще стигнете до едно райско място – перфектен плаж, прозрачна вода, дървени шезлонги.

Turciq Marmaris jeep safari

Излезте от зоната си на комфорт и се впуснете в сафари приключение из планинските възвишения в околностите на Мармарис. Не очаквайте возенето да е гладко, нито да излезете сухи от разходката. Ще се срещнете с дружелюбни местни хора и ще видите красив водопад.

Turciq marmaris qhteno pristanishte

Яхтеното пристанище на Мармарис ще ви даде възможност за дълга, спокойна разходка край брега, по време на която можете да разгледате луксозните плавателни съдове и красивото крайбрежие. Тук има и много ресторанти и кафенета, в които да се разлахладите с освежаващи коктейли или да похапнете от местната кухня.

Marmaris turska banq

Къпането в турска бяна (хамам) е истинско преживяване, когато го направите в автентична среда. Хамамът в Мармарис се намира зад джамията на пазара. Обикновено мъже и жени се къпят отделно, но за туристи се правят изключения.

Сигурни сме, че вече нямате търпение да отпътувате за вашата почивка в Турция на Мармарис. Щом стъпите на това място ще се потопите в истинска ваканционна атмосфера. Старата част на града с шумните базари и ресторанти определено си струва визитата. През деня отидете на плажа или избирате между многото възможности, сред които са пътешествие с катамаран, летене с парашут над водната повърхност, водни ски, гмуркане и какво ли още не. Определено ще си  изкарате една  незабравима почивка там.