Пътешествия

Различна разходка по морския бряг – 20 км пеша

razlichna razhodka po morskiq brqg

Тази пролет ви предлагаме да се наградите с една различна разходка по морския бряг – 20 км пеша по дълги и красиви плажни ивици. С раззеленяването на дърветата нещо в нас изгрява и ни се иска да излезем от „черупките“, в които бяхме през зимата. И така от плаж на плаж през гори, пясък и тук-там някой черен път обрасъл с трева.

Плажове, които ще развълнуват душата ви

razlichna razhodka po plaja pesha

Ако обичате да сте близо до природата и сте авантюристична личност, ако харесвате нестандартни пътешествия независимо колко дълги са те, мислим, че тази различна разходка по морския бряг – 20 км пеша ще ви промени. Ще ви накара да се влюбите в пътешествията, в живота, в морето, или във всичко това. Идеята ни започва от село Лозенец (южно от град Бургас) и свършва с плаж Перла (след град Приморско, преди Маслен нос). В търсене на един друг вид адреналин. Адреналинът породен от неизвестното, от красиво запознанство с една малка вселена, с очи, в които се крият много истини, стига да успееш да ги видиш. Вървете, смейте се и се наслаждавайте на усмивките, природата, студената бира, на всичко около вас и вътре във вас. Списъкът е дълъг и всеки може да добави свой смисъл в него, но слушайте какво казват вълните и птиците, а може и нищо да не казват. Оказа се, че по крайбрежието ни все още има закътани, уютни плажове, неопетнени от бетонови постройки, които си заслужава да се видят и докоснат. Средата на септември е почти перфектният период, в който да потеглите. Тогава въздухът е пресен а тишината лековита. Метнете раница на гръб и се запътете по най-бавния и вълнуващ начин към брега. Пеша. Пътешествие по морето, което ще развълнува душата ви, а и ще стегне тялото ви.

Нашият маршрут – пригответе се за приключение

razlichna razhodka po morskiq brqg plaj lozenec

Тръгнете от Лозенец, от където поставяме началото на нашата различна разходка по морския бряг – 20 км пеша. Курортното селище е известно с хубавите си плажове, с фин пясък, благоприятен микроклимат, чудесна природа и уникална атмосфера, което го прави едно прекрасно място за живеене и почивка. Това селце е като малка София в последно време, но това съвсем не е непременно нещо лошо. Така поне със сигурност ще срещнете някой познат и кой знае, може да се завърти невероятен купон. Освен със своите плажове, Лозенец е известен и с нощния си живот и светските личности. В Лозенец купонът не спира. Модерни ресторанти и клубове поддържат парти ритъма през цялото лято. Това е Лозенец – изпълнен с живот, музика, разговори и интелектуални спорове, специфичен амбианс и феерия.

Пристанището на селото е предназначено за рибарски и моторни лодки. Лодкостоянката притежава романтична морска атмосфера и е любимо място на рибарите. Тук сутрин може да купите прясна риба. На входа на пристанището има скала, върху която е издигнат кръст. Може да си направите приятна разходка и да се насладите на прекрасната гледка, която се открива на залез слънце.

razlichna razhodka po morskiq brqg mechata dupka peshtera

След като сте се насладили на част от красотите в Лозенец, се запътете към най-близкия магазин за бира, самърсби или други освежаващи духа и тялото напитки. А след това на север по брега на морето към плажа на местността „Мечата дупка“. Плажът има естествена морска лагуна. Той е залива след централния плаж на селото. Малък и почти безлюден е, но всъщност толкова просторен с гледката, която предоставя. Ако поплувате 20-30 метра на вътре в морето (ако не сте добър плувец не препоръчваме) дори бихте си помислили, че сте в открито море. Няма я шумотевицата от пълен плаж зад гърба ви. Много е красив. Чак до бездихание. От него се вижда и малкото градче Китен. Ако тръгнете в слънчево време ще видите колко синьо – кристално е морето, блестящо като стомана. А морският бриз – солен, напомнящ за рапани, водорасли и все такива морски красоти.

Имаме добра новина и за гмуркачите. Изключително предпочитано място е за гмуркачи. Плажът е кръстен на пещерата Мечата дупка, която се намира на 10 метра под водата в скалите наблизо. Името и се дава преди много години от стари рибари, уловили двойка тюлени (морски мечки) в своите мрежи. В нея можете да видите много непознати до сега морски образувания и същества. Ако сте начинаещ гмуркач, също можете да стигнете до нея, но се посъветвайте с инструктор до колко сте подготвени за това. Сигурни сме, че щом тръгнете по маршрута на тази различна разходка по морския бряг – 20 км пеша, ще се превърнете в прозрачен облак от сияние. Може би такива дни много ви отиват. Ще останете само по лудост.

razlichna razhodka po morskiq brqg plaj koral

След като се насладите на малката „Меча дупка“ продължете в същата посока, тоест отново на север, а именно към плажа на къмпинг Корал – едно дивно място с винаги бистра вода. Дълъг е 800 метра. Граничи с къмпинг Юг. Все още за щастие не е урбанизиран. Там ще видите много сърфисти. Залива е от по-големите и често е вълнист. Предпочитано място е и от къмпингуващите. Можете да си сложите палатката или караваната под дебела сянка и дори има барче за свежи питиета и бирички на плажа. Какво повече му трябва на човек понякога? Добра компания естествено, с която да сподели момента.

razlichna razhodka po morskiq brqg kamping iug

Къмпинг Юг се открива от високата кръгла скала в началото на плажа. Насладете се на гледката, която ще се открие пред вас. На мястото са често срещани рибарите. Обикновено са дружелюбни хора и с радост биха си поговорили с вас за риболов. А защо не и да „метнете“ една въдица? Ако имате късмет, през септември има голяма вероятност да ви завали дъжд. И това може да ви донесе много красиви емоции. В дъждовно време морето променя цвета си.

razlichna razhodka po morskiq brqg kiten

Една картина е нещо повече от сбора на съставните и части. Морето само по себе си е просто голяма синя локва. Пясъкът е просто много ситни миди. А слънцето, надничайки между дърветата е просто лъч светлина. Но ако оценявате всички заедно, това може да бъде магия. А споделената магия е двойна магия. Бъдете за кратко деца без предразсъдъци и без страх „че ще ръждясате“. И мокрите дрехи имат решение. Съблечете се по бански и влезте да поплувате. Ако сте си напълнили раницата с правилните напитки (бири), както ви посъветвахме, ще е добре да оползотворите 1-2 броя. Така и така на плажа няма къде да се скриете, по добре не го мислете влажното време.

razlichna razhodka po morskiq brqg mmc

Следващата малка дестинация по маршрута ви е плаж ММЦ. До него ще стигнете след малко изкачване по скалата в края на плаж Китен. Този плаж е малък залив между гради Китен и Приморско. Дяволската река го разделя от град Приморско, а на юг вековна гора го ограничава от Китен. Тъй като ММЦ Приморско е разположено в залив, морето в комплекса е плитко, а водата – топла. Част от селището е защитена територия, където могат да се видят характерните за Южното Черноморие пясъчни дюни. Няма да пропуснете да се излегнете между дюните за доза слънчеви лъчи с любимата си компания, нали?

razlichna razhodka po morskiq brqg plaj perla

Стигнете до плаж Перла, който се намира между Приморско и Маслен нос. По времето на социализма тук е построена една от резиденциите на Тодор Живков. Мястото е избрано правилно, понеже има великолепна дъбова гора, през която се стига до много красив плаж. И в годините на социализма, и сега, Перла е елитно място. Ивицата е много просторна, а пясъкът мек. „Много радости има на този свят- жени, плодове, идеи; но през мека есен да пориш това море, шепнейки името на всеки остров – струва ми се, че няма друга такава радост, която да потапя така дълбоко сърцето на човека в рая. Никъде другаде не се пренасяш толкова спокойно и леко от действителността в мечтите…“ е казал Алексис Зорбас в едноименния роман на Никос Казандзакис.

Маршрута нашата различна разходка по морския бряг – 20 км пеша е към своя край. Но това е почти без значение, ако човек е отворен към света на различните пътувания и има с кой да ги сподели. Докато вървите по този маршрут, запомнете следното. Местата, където ще се чувствате комфортно, никога не са достатъчно. А онези, които ще посетите, не са изобразени на картата. Имайки предвид, че пътешествието ви е било през целия ден, на плаж Перла ще ви завари красив залез. В някои дни те са пурпурни и розови. А в други са пламтящо оранжеви, подпалили облаците. По време на един от тези залези ще се озовете на плажа с любимата компания. И после как да не си кажеш „Животът е красив“?