- Advertisement -
Пътешествия

Тайните на Перу

peru

peru

Тайните на Перу започват от историческото светилище Мачу Пикчу. Архитектурният комплекс се намира на 2430  метра надморска височина в южните перуански Анди, в района Урубамба. Построен е през XV век от инките. Повечето археолози смятат, че е бил построен за императора на инките Пачакути. Мачу Пикчу е по-известен като „Изгубения град на инките„, мястото от което е започнала цивилизацията на този народ и основното му място за преклонение. Прибавен е към списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Открит е през 1911 година от американски изследовател. Значението на Мачу Пикчу в превод от Кешуа (езика на инките) означава „Старата планина“.

Перу – изгубеният град на инките

peru machu pikchu

Пленителният град векове наред е бил крит във високата планина. Според една от теориите за изчезването им, причина е тежка шарка, разпространила се между жителите. Когато испанците превземат града през 1532 година, местното население напуска местността. Смята се, че древният град не е бил обикновен. Изграден е като курорт или цитадела предназначена само за елита на инките. Част от него са били огромен палат и няколко храма. В Мачу Пикчу са разположени над 100 каменни стълбища, 140 различни конструкции, част от които фонтани, свързани помежду си с канали издълбани в скалите.

Мистериозни линии и геометрични форми в стария град

peru ekskurzii

Една от най-големите неразгадани мистерии в света се крие в древния град Перу. Върху огромните пампаси (обширна степ в югоизточната част на Южна Америка) са нарисувани тайни линии, геометрични форми и очертания на форми на животни, които са все още неразгадани. Очертанията им могат да бъдат видяни само при ясно небе от висок самолет. Част са от 2000 годишна мистерия и никакви климатични промени и природни врагове не са в състояние да ги променят.

ekskurziq do peru

От откриването им през 1927 г., много от теориите са напреднали. Мария Рейш (германски учен, посветил живота си на разследването и запазването на линиите) излага хипотезата за един астрономически календар, чиито стойности маркират различни слънчеви периоди.

ekskurzii do peru

Тя открива древната практика на издълбаването на форми в твърда, суха почва и изпълването им с камъни, донесени от далечни земи. Запълването им с природен гипс, който съществува в региона би помогнал да се запазят фигурите в продължение на хиляди години. Сред най-известните фигури са колибрито, кондорът и маймуната. Има повече от 800 различни фигури очертани в пустинята.

peru

machu pikchu peru

peru machu pikchu

peru

peru

lima peru

lima peru