тайни

Знаете ли кои са 7-те тайни на невероятно продуктивните хора? Сигурни сме, че искате да ги научите!

Всъщност всеки би могъл да бъде добре организиран, да изпълнява поставените задачи в определените срокове и да се справя еднакво добре както на работа, така и в къщи. За целта не е нужна магия или висок коефициент на интелигентност, а една ясна картина за това какво и кога трябва да се случи. Трябва да се определят важните и маловажните ангажименти, да се отдели нужното време и внимание и да се спазват нещата от този списък. Вижте как се справят всички онези, които като че ли имат по 4 ръце и 30 часа в денонощието на разположение. Готови ли сте да научите техните тайни?

7 тайни на невероятно продуктивните хора

Тайна №1 – Те си правят списък със задачи

Всички продуктивни хора разчитат много на своя тефтер, в който са записани ангажиментите им за всеки предстоящ ден. С тях си организират времето до последната минута и са наясно какво ги очаква и как да се подготвят. Има много начини да се правят нужните бележки – чрез мобилно приложение или чрез хартиен носител, но важното е да намерите този метод, които би работил най-добре за вас. Придържайте се към него и винаги го дръжте на едно и също място и записвайте в него всички ангажименти.

Тайна №2 – Те са реалисти

Продуктивните хора подхождат винаги реалистично. Когато създават своя график, те предвиждат малките и практични стъпки, които знаят, че могат да постигнат. Вместо да напишат: „Планирай ваканция“, те пишат „Да се обадя на туристически агент в 11:00 часа“. Те не пишат „Да се подготвя за бизнес среща“ , а „Да довърша слайдовете за PowerPoint презентацията“.

Тайна №3 – Те започват всеки ден с план

Преди началото на деня, продуктивните хора знаят много добре какво ги очаква и трябва да направят. Графиците са от ключово значение за това, както и добрата календарна система. Календарът на техният  iPhone е много ефективен и е чудесен начин да държат събитията организирани и ясни в главата им. Ако човек е наясно какво му предстои за следващият ден, има по-голяма вероятност да го свърши, нали?

Тайна №4 – Те са гъвкави

Въпреки че  невероятно продуктивните хора са известни с доброто си планиране, те освен това са и гъвкави. Това означава, че не се стресират, когато нещо изникне ненадейно или графикът им претърпи неочаквани промени, защото очакват неочакваното. Една възможност, по която може да се справите с това е като записвате с молив списъка с ангажиментите си. Така лесно ще изтриете с гумичката и ще коригирате настъпилите промени.

Тайна №5 – Те знаят кога да направят пауза

Важно е да се знае кога е време за почивка. Според проучванията, паузите спомагат за по-доброто фокусиране. За да бъдете по-продуктивни не е нужно да се взирате цял ден в монитора на компютъра си, а да знаете кога да спрете с работата, за да си починете, а след това да се върнете и да продължите да се занимавате с ангажиментите си, но вече много по-продуктивни. Дори една малка обиколка около сградата е начин да прочистите ума си.

Тайна №6 – Те си поставят цели

Животът е изпълнен с поставени задачи, а продуктивните хора са експерти в това. Поставянето на малки цели в ежедневието е чудесен трик да останете фокусирани. Може да се награждавате с малки неща за постигането на нещо желано, под формата на вкусно похапване или забавен курс. Големи награди могат да бъдат използвани за постигането на големи цели, като завършване на университета или повишение в работата. И малките, и големите цели са важни за това да останете фокусирани върху нещата, които искате да постигнете.

Тайна №7 – Те си правят заключения

Невероятно продуктивните хора са добри в справянето с множество задачи, но също така отделят време, за да погледнат назад и да анализират случилото се. Те прехвърлят в ума си изминалата седмица и се питат: „Кое мина добре? Кое бих могъл да направя по-добре? Как да го подобря през следващата седмица?“ Друг полезен трик е да погледнете към календара на отминалите 7 дни и да отбележите нещата, които са се получили успешно, както и тези, които са преминали непродуктивно. Това ще ви помогне да премислите грешките си, а също и да помислите за възможни начини да ги поправите.

източник:popsugar.com